Ez a kormány folyamatosan a Rubiconban tapicskol

Lendvai Ildikó 2022. február 22. 17:45 2022. feb. 22. 17:45

Nézem az Egyenes beszédet. Két beszélgetést láttam, a kettő együtt igazi országértékelés. Az elsőben két politológus szól az Iványiék elleni orvtámadásról. A kormányszócső Kiszelly Zoltán már nem tud meglepni. „A hatóságok teszik a dolgukat." „Az adóhátralékot be kell hajtani."

Ez egy igazi aranypofa, a mulatság kimeríthetetlen forrása! Teszik a dolgukat? Elhiszi valaki, hogy ez csak rutin, Orbán nem is tud róla, nem kellett vele egyeztetni, a híresen független szellemű Tállai magától szánta rá magát a teljesen értelmetlen, csak a fenyegetést szolgáló akcióra? Ugyan!.

És mégis, mi a fene volt a dolguk? Az elkobzott papírokból és számítógépekről semmi olyat nem tudnak meg, amit ne tudnának. Iványiék az összes bevallásukon szerepeltetik az elmaradt adó- és  járulékbefizetést. Az elmaradás oka, hogy a kormány a bírósági ítélet ellenére sem fizeti ki a nekik járó 12 milliárdot.

Vagy az elmaradt adót jöttek behajtani? Tessék mondani, kitől? A hajléktalan szállón menedéket keresőktől? Az ingyenebédben reménykedőktől? Az óvodásoktól? Vagy lefoglalják a szegény családoknak gyűjtött használt ruhát, az adományainkat?

Menj oda, kedves Kiszelly, a főnökeiddel együtt, és vedd el magad!

Aztán következik a műsorban az adatvédelmi biztos. Nemcsak arról nyugtat meg, hogy a Pegasus-lehallgatások engedélyezésével minden rendben, mert a magyar törvények szerint nemcsak a terrorizmus vagy súlyos bűncselekmény gyanúja esetén lehet lehallgatni, hanem valamilyen nem részletezett, homályos „nemzetbiztonsági gyanú" esetén is. Vagyis bármikor, bárhol, bárkit. Fincsi. Kérdésre hozzáteszi: az, hogy egy bűncselekménnyel gyanúsított ember, a döntéseit a gyanú szerint vesztegetések alapján meghozó Völner államtitkár adta ki a lehallgatási engedélyeket, az nem probléma. Ez „nem befolyásolja a döntések érvényességét". Hát persze. Ellene végtére nem volt nemzetbiztonsági gyanú, igaz?

Az Iványi-ügy kapcsán felmerül: átlépte-e ezzel a kormány a Rubicont?

Ugyan! Még hogy juj, most aztán átlépte! Ez a kormány folyamatosan a Rubiconban tapicskol, pancsol, élvezettel uszikál ide-oda benne. Hol az innenső parton ölt jogállami álcát, hol már a túlsó parton rázva le a vizet, nyíltan átlép minden normát.

Ezzel a vízben szerzett gyakorlattal igazán nevezhetne a vizes VB-re is. Csak arra ügyeljen, hogy ott azért nem szokás a trambulinról látványosan a vízbe vizelni. Azt csak a magyar közönség előtt lehet, ahogy most is, a Dankó utcában.