Kovács államtitkár kutyájának faszobra

Föld S. Péter 2021. szeptember 12. 14:47 2021. szept. 12. 14:47

Tisztelt Kovács Zoltán államtitkár úr! A sajtóból értesültem arról, hogy Szőke Gábor Miklós faszobrász az Ön kutyáját is megörökítette, és az öt méteres fakutyát ki is állítják a Nemzetközi Vadászkiállításon, nem messze a tíz tonna szarvasagancsból 240 millió forintért előállított agancsos kapu mellett. Tájékoztatom Önt, hogy nekünk is van kutyánk, nem olyan nagy kutya, mint az Öné, de hát mi nem is vagyunk olyan hatalmasok, mint Ön és társai.

Önhöz hasonlóan, mi is szeretjük a kutyánkat, és nem volna ellenünkre, ha Ön közben járna a Művész úrnál, hogy a mi kutyánk is szoborként szolgálja az emberiség, különösen a magyar emberek ismereteinek bővítését. (Miközben, még remélhetőleg sok évig élő lényként is köztünk marad).

Államtitkár úr! A mi kutyánknak számos jó tulajdonsága van, amelyeket most nem kívánnék részletezni. Röviden csak annyit mondanék, hogy mi nagyon szeretjük. Gondolom, Ön, mint kutyatulajdonos, aki féltőn gondoskodik az állatáról, és hozzánk hasonlóan, naponta háromszor viszi sétálni, megérti, hogy ez mit jelent. Egy kutya értéke abban rejlik, hogy a gazdáinak mennyire fontos. Rátérnék a lényegre: nem gondolnék öt méteres szoborra, mert egyfelől egy ilyen méretű alkotás a mi szemünkben a kivagyiság szimbóluma, amitől mi hányni szoktunk, a köz pénzének herdálásáról nem is beszélve. Mi jóval kisebb, mondjuk így, életnagyságú szoborral is beérnénk. Nem tudom, hogy a Művész úrnál mennyibe kerül egy ilyen szobor elkészítése, felteszem, hogy nem két fillér. Kérem, írja meg, hogy az Ön kutyájának megformálása mennyibe került, és hogy Ön egy összegben, vagy részletekben utalta a pénzt. (Mert azt még feltételezni sem merem, hogy egyenesen beletette Szőke Gábor Miklós művész úr zsebébe, vagy, ami legalább ennyire kínos volna, hozzácsapták a szarvasagancsos kapu 240 milliós költségéhez.)

Ami azt illeti, mi nem vagyunk annyira jól eleresztve anyagilag, mint Ön, de egy kisebb összeget azért elő tudnánk teremteni, ha arról van szó, hogy a kutyánkat szobor formájában is megörökítsék. Kérem, tájékoztasson arról, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak a kutyánk szobrának elkészítése kapcsán, és van-e arra lehetőség, hogy a mi kutyánk faszobra ne legyen annyira rusnya és visszataszító, mint amit az Ön – az életben bizonyára nagyon kedves és szép – kutyájáról szobort a Művész úr.

Amennyiben az Ön kutyájának öt méteres szobrát nem Ön fizette, hanem a Művész úr közpénzből valósította meg, akkor mi elállunk a kérésünktől, és nem tartunk igényt a kutyánkról készült szoborra. Ebben az esetben arra kérem, hogy ezt a mostani levelemet tekintse tárgytalannak.

Maradék tisztelettel, sk.