Mentős vitte el a showt a Fidelitas kongreszusán

Föld S. Péter 2023. november 13. 14:45 2023. nov. 13. 14:45

XX. kongresszusát tartotta Székesfehérváron a Fidesz ifjúsági szervezete, a párt utánpótlásának legfőbb bázisa, a Fidelitas. Rangos felszólalók tették tiszteletüket a rendezvényen, a kongresszus fényét mások mellett személyes jelenlétével emelte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, de ott volt a kormányzó párt két alelnöke, Németh Szilárd és Kósa Lajos is. Némi meglepetésre egy látszólag oda nem illő vendég is szólt a fideszes fiatalokhoz: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Egyik szónok sem okozott csalódást, mindenki hozta a kötelezőt: Kocsis Máté például arról biztosította megjelenteket, hogy „a jövő évi európai parlamenti választás tétje az lesz, hogy bebizonyítsák, nemzeti és szuverenista politikával is lehet választást nyerni,” míg Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója arról beszélt, hogy „a Fidelitas tagjainak a jövő évi kampányban kiemelt feladatuk lesz.” Azt is elmondta, mi lesz ez a fontos feladat: Fidesz-magyar tolmácsként nekik kell „a fiatalok nyelvére lefordítani az online térben, a politikai akciókban és demonstrációkban a párt üzeneteit.”

Kósa Lajos, a mindenhez is értő egykori debreceni polgármester emlékeztette a hallgatóságot, hogy „1998 óta Debrecenben a Fidesz minden önkormányzati választást megnyert,” s szerinte e győzelmek titka az, hogy „minden ciklusban lecserélték a regnáló képviselők közül azokat, akik belefáradtak a munkába.” 

Ebben a közegben némiképp meglepő volt Győrfi Pál szereplése. Ő ugyanis hivatalosan nem kötődik Orbán Viktor pártjához, ezzel szemben egy Fidesztől független állami szervezet, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Vagyis első megközelítésben azt gondolhatnánk, hogy semmi keresnivalója nincs egy pártrendezvényen. (Második nekifutásra is ezt gondoljuk.)

A helyzet tehát némiképp szokatlan, de távolról sem példátlan: Győrfi Pállal már korábban is előfordult, hogy kimozdult a komfortzónájából és választott szakmájától idegen terepre tévedt. Tavaly nyáron például rózsaszín rövidnadrágban egy afrikai utakat szervező utazási irodát hirdetett, és arra bíztatott mindenkit, hogy „Nyáron már ne maradjon otthon, foglaljon most!”

Győrfi szóvivő a Fidelitas kongresszusára nem rózsaszín rövidnadrágban érkezett, igaz, nem is akart eladni valamilyen portékát, úgy is fogalmazhatunk, hogy nonprofit szándékkal közelített a Fidesz fiataljaihoz. Az MTI beszámolója szerint az Országos Mentőszolgálat szóvivője azért vett részt a Fidelitas kongresszusán, hogy megkérje a szervezet jelen lévő tagjait: „erősítsék az országos életmentő láncot, legyenek készek az életmentésre”, december 4-én pedig „a vármegyeszékhelyek mentőállomásain sajátítsák el az újraélesztés lépéseit.”

Mindezt persze elküldhette volna levélben is a Fidelitas kongresszusi küldötteinek, akikről feltételezhető, hogy nemcsak a szóból, hanem az írásból is képesek érteni. Ám Győrfi és az őt foglalkoztató, pártoktól független Országos Mentőszolgálat úgy gondolhatta, hogy a személyes jelenlét varázsa, a megszólaló kisugárzása többet nyom a latban, mintha írásban kérnék fel a Fidelitas megjelent képviselőit, hogy erősítsék az országos életmentő láncot, legyenek készek az életmentésre, december 4-én pedig sajátítsák el az újraélesztés lépéseit.

Győrfi Pál tehát csak látszólag vétett a pártatlanság kritériuma ellen – ha más pártok fiataljai is meghívják, bizonyára hozzájuk is elmegy. Az életmentés, az újraélesztés ugyanis valóban fontos, mint ahogyan az is, hogy e tudással ne csak a fiatal fideszesek legyenek felvértezve, hanem az összes többi párt fiataljai is jártasságot szerezhessenek a témában. Vagyis – szigorúan szakmai alapon persze – várjuk Győrfi Pál felbukkanását más pártok ifjúsági szervezeteinek rendezvényein. A Fidelitas-tagokkal megosztott tudást elmondhatná például az MSZP, a DK, vagy éppen az LMP fiataljainak is. Az ő életmentési tapasztalataikra éppúgy szükség lehet, mint arra, hogy erősítsék az országos életmentő láncot. 

Mely utóbbiról nem tudjuk, hogy mi fán terem, de biztosan lesz majd olyan párt, amelynek a kongresszusán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat pártoktól független szóvivője, ezt is elmondja.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom