Müller Cecília és a valid adatok

Föld S. Péter 2020. október 10. 07:28 2020. okt. 10. 07:28

Bár a nyár nagy részében nélkülöznünk kellett az ország kedvenc Nyunyókáját, Müller Cecília országos tiszti főorvos sokak örömére, visszatért a képernyőnkre. Vagy, ahogyan emelkedettebb hangulatban lévő közírók írnák: ismét beköltözött a nappalinkba. Megint a részünkké vált, családtaggá, aminek csak azért nem lehet maradéktalanul örülni, mert vele együtt a Covid nevű vírus is megjelent, alattomosabban, mint tavasszal, nagyobb pusztítást végezve az emberek között, mint az első hullám idején.

Öröm az ürömben, hogy Müller doktornőnek mindig van valamilyen jó tanácsa, minden napra jut legalább egy ötlet, amelyek nélkül kevesebbek és kevesebben lennénk. Legutóbb például azt hallottuk, hogy a gyógyult gyerek nem fertőz, tessék őt szeretettel visszafogadni a közösségbe. Amivel maximálisan egyetértünk, mint ahogyan azzal is, hogy Müller doktornő és társai csak valid, azaz érvényes adatokat osztanak meg a nyilvánossággal. Nem mintha bárkiben is komolyan felvetődött volna, hogy az országos tiszti főorvos, és az operatív törzs nem valid adatok alapján tájékoztatja a közvéleményt. Ha akarnánk sem mernénk kételkedni ebben, de nem is akarunk, mert tudjuk, hogy jót akarnak nekünk. Azt, hogy minél többen maradjunk épségben, egészségben, és mindemellett természetesen Magyarországnak is működnie kell.

Ez utóbbit egyébként a nemzeti konzultáció is megerősítette, legalábbis a konzultációs íveket visszaküldők többsége. Egyetlen olyan válasz sem érkezett hogy Magyarországnak nem kell működnie, még olyan sem, hogy dögöljön meg Magyarország, ott, ahol van. Ez azért bíztató a jövőre nézve és megerősítette a kormányt, hogy jó úton jár, eszébe ne jusson letérni onnan.

A valid adatok emlegetése amúgy úgy került szóba, hogy a napokban kiderült: meghalt egy 39 éves tanár, aki az operatív törzs közlésében nem szerepelt. Vagyis, nem mondták nekünk, hogy egy ilyen korú személy is életét vesztette a koronavírus következtében.

Ennek azonban nem az az oka, amire első gondolnánk: Hogy időnként, nem mindig, de előfordul ilyen is, el kívánják titkolni előlünk az igazságot. És nem is azért van, mert kapkodás és fejetlenség uralkodik a vírus elleni hadjáratban. Éppen ellenkezőleg, mint most Müller doktornőtől megtudtuk, ők ismerték az esetet, tudtak róla, de – mint az országos tiszti főorvos mondta – „ennek beazonosítása még folyamatban van, ugyanis nagyon törekszünk arra, hogy csakis valid adatokat közöljünk Önökkel”.

Amit hallottunk, az nagyon megnyugtatóan hangzott. Tudtak arról, hogy meghalt egy 39 éves ember, de még nem akartak bennünket az ő halálával is terhelni. Hagytak nekünk egy kis időt, hogy örülhessünk, és abba a hitbe ringassuk magunkat, hogy szinte kizárólag idős emberek halnak meg a vírus miatt, akiknek valamilyen krónikus, más néven alapbetegségük is volt.