Németh Szilárd már nem honvédelmi államtitkár, de tovább harcol

Föld S. Péter 2022. május 30. 18:45 2022. máj. 30. 18:45

Németh Szilárd már nem honvédelmi államtitkár. Amint egy pénteki kormányhatározatból kiderül, a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. A feladat nem új, Németh már eddig is sokat tett azért, hogy ne a magyar családok fizessék meg a háború árát, mostantól pedig, kormánybiztosként még több lehetősége lesz, hogy ezirányú képességeit a köz javára kamatoztassa.

Szerencsére a honvédelem ügye sem szenved csorbát Németh távozásával. Jó kezekben lesz továbbra is, mert bár Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Benkő Tibort váltó honvédelmi miniszter korábban csak érintőlegesen foglalkozott a honvédelem ügyeivel, de vannak kaszinói, volt londoni magyar nagykövet, nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. 

Ráadásul a honvédelemhez is van köze. Nem csak az, amit bizottsági meghallgatásán mondott, miszerint számos őse a mohácsi vész idején a törökök elleni harcban vesztette életét. Lehet, már ez is elég lenne a feladathoz, de mint arról a Hírklikk is beszámolt, nemrégiben vásárolt egy repülőgépgyárat Csehországban, amihez 53 milliárd forintos hitelt vett fel egy banktól, állami garanciával. Ha tehát a magyar állam, vagy a magyar honvédség hirtelen sugárhajtású repülőgépet vásárolna, nem kell sokat keresgélni, mert kéznél van a honvédelmi miniszter cégének érdekeltsége, a csehországi Aero Vodochody repülőgépgyár, lehet rendelni, számolatlanul. Nem véletlen, hogy az akkor még csupán miniszterjelölt Szalay-Bobrovniczky bizottsági meghallgatásán egy jobbikos képviselő meg is kérdezte tőle: önben most a gyártót, vagy a megrendelőt tisztelhetjük?

A honvédelem tehát jó kezekben lesz, de Németh Szilárd is tovább tud harcolni. Ő maga így írt erről egy Orbán Viktorral közös fotó aláírásaként: „megvédjük a magyar családokat! Megvívjuk és megnyerjük a rezsiharcot!” Már az is megnyugtató, hogy rezsibiztosként egy Nagy-Magyarországot is ábrázoló földgömb mellett mosolyog a kormányfő társaságában – szoktak az ilyennek örülni a szomszédos országokban –, de ezen túl is lesznek még feladatai.

Munkaköri leírása szerint például az, hogy „feltárja a rezsiköltségeket befolyásoló hazai tényezőket, figyelemmel kíséri a rezsicsökkentést befolyásoló nemzetközi folyamatokat, javaslatokat fogalmaz meg a rezsicsökkentés fenntartásáért, figyelemmel kíséri a rezsicsökkentési alap felhasználását és javaslatokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, a rezsicsökkentéssel elért eredmények megismertetése céljából kapcsolatot tart a sajtóval.”

Hősünket szerencsére anyagilag sem éri hátrány, amiért mostantól nem államtitkárként, hanem „csupán” kormánybiztosként szolgálja a nemzet felemelkedését. Államtitkári fizetségben részesül, ami valamivel több, mint a pedagógusok bére, igaz, hogy ő nem mehet haza délután négy órakor és az egész nyara sem lesz szabad. (Utóbbi gondolat Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől származik).

Mondjuk, első megközelítésben meglehetősen homályos, hogyan kell és lehet figyelemmel kísérni a rezsicsökkentést befolyásoló hazai és nemzetközi folyamatokat, de hát ez nem is a mi dolgunk, nem nekünk kell érteni ehhez, ha így lenne, akkor nem Németh Szilárd, hanem valaki más lenne a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos.

Az viszont kifejezetten előremutató, hogy megannyi bokros teendője mellett, bizonyára marad valamennyi szabadideje. Ha így lesz, akkor továbbra is olvashatunk kulináris kalandjairól, szép fotókkal illusztrálva, hogy mit főzött magának a kormánybiztos. Csak miheztartás végett: legutóbb krumplifőzelékkel lepte meg magát.