Orbán csak látszólag lesz Budapesten október 23-án

Föld S. Péter 2024. október 21. 14:30 2024. okt. 21. 14:30

Az elmúlt években Orbán Viktor száműzte magát Budapestről a nemzeti ünnepen: két évvel ezelőtt Zalaegerszegen, tavaly Veszprémben tudta le az 1956-os forradalom évfordulóját. Az idén fizikai valójában Budapesten lesz a miniszterelnök, a Millenárison fog beszélni, de nem az érdeklődő, emlékezni vágyó fővárosiaknak, hanem meghívott közönség – vízügyes dolgozók és tűzoltók – családi napra invitált sokasága előtt.

A hivatalos indoklás szerint az árvízi védekezésben résztvevőket látja vendégül a kormány az október 23-ra szervezett családi napon. Ennek megfelelően lesznek gyermekprogramok, koncertek és ebéddel is várják a megjelenteket. Közben Orbán Viktor  köszönti őket, valamint az 1956-os forradalomról is megemlékezik, de a szervezők mindenkit megnyugtattak: a miniszterelnök beszédét nem kötelező meghallgatni.

Nem az utcán ünnepel tehát az utcai harcos, hanem szigorúan szabályozott körülmények között, az arra érdemesek társaságában. A Millenáris ugyan Budapesten található, ám ez csak egy földrajzi navigáció, a szervezést tekintve lehetne bárhol az országban.

Mint ahogy az elmúlt két évben máshol is volt. Orbán 2022-ben Zalaegerszegen beszélt a forradalom évfordulóján. Elmondása szerint azért választott vidéki várost, mert Budapest nem egyenlő Magyarországgal, vidéken is élnek emberek, arról nem is szólva, hogy – a miniszterelnök akkori megfogalmazása szerint – a zalaiak mentek először az utcára '56-ban és ők tették le utoljára a fegyvert.

Orbán Zalaegerszegen arról is beszélt, hogy az igaz hősök nem Budapesten, a Műegyetem előtt kezdték el a forradalmat, hanem Zalaegerszegen, a zalai srácok voltak azok, akik elsőként szembeszálltak az önkénnyel. A korábban gyakran hivatkozott pesti srácokról ezúttal nem esett szó a miniszterelnök beszédében, Nagy Imre nevét ki nem ejtette, azt viszont elmondta, hogy Deák Ferenc, a haza bölcse zalai születésű, Mindszenty József pedig Zalában szolgálta az egyházat és az embereket.

Arról, hogy az '56-os forradalmat az oroszok verték le, hallgatott a szónok.

Brüsszelről beszélt, épp csak azt nem mondta, hogy 1956-ban brüsszeli tankok érkeztek Zalaegerszegre, ők fojtották el a forradalmat, a zalai srácok pedig, ameddig csak lehetett, ellenálltak a Soros György zsoldjában álló túlerőnek.

2023 október 23-án Veszprémben járt a miniszterelnök. Ott is adott egy taslit az általa nem igazán kedvelt fővárosnak, amikor arról értekezett, hogy Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja, és mindegyik része a mi nagy közös '56-os szabadságharcunknak, ezért nemcsak igazságtalan és lekezelő, hanem egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló főváros forradalmának látja. Szerinte méltó és igazságos, hogy Veszprémben hajtanak fejet az '56-os szabadságharcosok emléke előtt és azt is megosztotta a meghívott, szigorúan ellenőrzött közönséggel, hogy '56 valóban az egész nemzet nagy közös szabadságharca volt. „Végeztek ki papot, munkást, földművest, tanárt és kommunista pártvezetőt is, időst, fiatalt, férfiakat és nőket, budapestieket és vidékieket: egy egész nemzet állt a vérpadon" – mondta Orbán, aki Brüsszel mesterkedéseit sem hagyta szó nélkül. „Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, s ha nem akarunk, akkor nem táncolunk!" – fogalmazott ünnepi beszédében. „Most nem a tankok gurulnak be keletről", hanem a „dollárok gurulnak be nyugatról ugyanoda és ugyanazokhoz". A keleti rubelekről és a kínai hitelekről nem tett említést, azt viszont elmondta, hogy azért van különbség Moszkva és Brüsszel között: „Míg a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az. Moszkva javíthatatlan volt, de Brüsszel és az Európai Unió még megjavítható" - mondta Orbán a 2024-es európai választásokra utalva.

Az idén tehát marad a Millenáris, ami földrajzi elhelyezkedése folytán Budapesten található, de lehetne bárhol az országban. Hol vannak már a régi szép idők, amikor nem kordonokkal, biztonsági emberek százaitól körülvéve, nem busszal utaztatott közönség előtt, Rákay Philip számításai szerint „kétmillióan” voltak a budapesti Kossuth téren. 

Most várhatóan megint téma lesz Brüsszel, ezen kívül várható még, hogy a miniszterelnök szól a migrációról, arról, hogy Brüsszel megszüntetné a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat, beszél a gazdasági semlegességről, ami Orbán és a Fidesz olvasatában gyakorlatilag a Kelethez történő további közeledést jelenti. 

Ami talán még a fentieknél is jobb hír: látatlanban lefogadjuk, hogy a vízügyeseknek és tűzoltóknak szervezett családi nap jól sikerül, a gyermekprogramok és a koncertek színvonalasak lesznek, az ígért ebéd pedig – főleg, ha a Fidesz főszakácsa, Németh Szilárd is besegít – pazar lesz.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom