Orbán nyaralás közben is harcol

Föld S. Péter 2024. július 18. 07:40 2024. júl. 18. 07:40

Egy Goran Pečarević nevű férfit látunk a képen a földre szállt békegalamb társaságában. A Villa Kaliopa étterem tulajdonosa mellett ugyanis, szintén rövidnadrágban, kezében szalmakalappal, Orbán Viktor mosolyog a kamerába. A miniszterelnök, amikor csak teheti, Horvátországban nyaral, legutóbb tavaly Schmidt Mária lányának – ő az LMP-vezér Ungár Péter testvére – rezidenciáján húzta meg magát. Két éve is egy horvátországi szigeten pihente ki a kormányzás fáradalmait, akkor a feleségével időzött egy festői kis szigeten. Balszerencséjükre lerobbant a motorcsónakjuk, ám ahol nagy a szükség, ott közel a segítség: egy éppen arra járó horvát újságíró segített nekik a partra jutni.

A mostani felvételnek különös ízt ad a néhány nap alatt ikonikussá váló ökölbe szorított kéz, amely eredetileg Donald Trump volt amerikai elnökhöz tartozott. Mint ismeretes, Trump az ellene elkövetett, szerencsére csak kisebb fülsérüléssel járó merénylet után az első sokkból felállva ökölbe szorította a kezét és azt skandálta híveinek, hogy „harcoljatok!”

Nem tudni, hogy Goran Pečarević vendéglős szeret-e harcolni, ám Orbán Viktorról biztonsággal elmondható, hogy lételeme a küzdelem. Miközben egyfelől békegalambként röpköd a világban, utcai harcosnak mondja magát, aki már régóta nem tárgyalni és együttműködni jár az Európai Unió fővárosába, Brüsszelbe, hanem küzdeni. Nemrégiben el is akarta foglalni Brüsszelt, legalábbis ezt nevezte meg a június 9-i választás tétjének, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán – nem mellesleg a Tisza is áradásba kezdett – és Orbán újonnan gründolt, nacionalista pártokat tömörítő frakciója a Patrióták Európáért nem a győzelmi emelvényre állhatott fel, hanem karanténba került.

„Kuss, mi így szoktuk elfoglalni Brüsszelt”, írhatnánk a fotó alá, de Goran Pečarević megelőzött bennünket a kép értelmezésével. „Várjuk Putyint és Trumpot, késnek” - írta a fotóhoz a horvát vendéglős, ami azt jelzi, hogy a horvátországi vendéglősöknél nem csupán kulináris kalandokra számíthatnak a hozzájuk betérők, hanem arra is, hogy rajta tartják tekintetüket a mindennapok pulzusán.

Magyarán, Goran Pečarević, a Via Kaliopa tulajdonosa világpolitikai viszonylatokban meglehetősen up to date, nem véletlen, hogy Orbán épp az ő éttermét szemelte ki étkezés céljából. A jólértesült Goran Pečarević tudja, hogy az ukrajnai háborúnak akkor lesz vége, ha Donald Trumpot ismét elnökké választják. Ő fogja elhozni a világbékét, mégpedig nem is nagyon sokára, hivatalba lépése után néhány nappal már el is hallgathatnak a fegyverek.

És Putyint is várják a képen látható derék urak, legalábbis Orbán Viktor stábja mindezidáig nem tiltakozott Goran Pečarević képaláírása ellen. Az orosz diktátor is kell ugyanis a békéhez, nála többet senki nem tehetne azért, hogy elhallgassanak a fegyverek Ukrajnában. Ehhez csak annyi kellene, hogy Putyin parancsára az orosz hadsereg kivonuljon Ukrajnából, azaz, fejezze be a lakosság, köztük gyerekek és nők módszeres pusztítását.

Ehhez Trump amerikai elnök sem kellene, akinek mostanában enélkül is van elég baja. Nem elég, hogy orvoshoz kell járnia a meglőtt fülével, de még ott van neki a választási kampány – ilyen körülmények között tényleg nem várható el tőle, hogy Goran Pečarević és Orbán Viktor társaságában a Via Kaliopa étteremben mutassa magát.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom