Orbán Viktor bevallotta, hogy mi kormányzásának legnagyobb hibája

Föld S. Péter 2023. december 25. 15:00 2023. dec. 25. 15:00

Interjút adott a miniszterelnök a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek. Nincs ebben semmi meglepő, régóta köztudott, hogy a sportlap főembere, aki egyben Orbán kedvenc újságírója, odavan a miniszterelnökért. Az sem titok, hogy a nagyrabecsülés kölcsönös: a kormány tízezer példányt fizetett elő a Nemzeti Sportból, így biztosítva annak további működését.

Mindez magánügy is lehetne, ám az interjúban Orbán valóban fontos dolgokról beszélt. Például a magyar labdarúgó válogatott előrelépéséről, amiben ő egyetlen percig sem kételkedett, valamint a jövő év Európa-Bajnokság esélyeiről. A miniszterelnök szerint a továbbjutásra bármelyik csapatnak van esélye a csoportból, mint mondta, istenítélet lesz. Bár a kérdező nem hozta szóba, a miniszterelnök a rá jellemző szerénységgel még a legnagyobb hibájáról is szót ejtett: „A futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett.”

Ezt mondta Orbán Viktor és pártszimpátiától függetlenül, értékelnünk kell a tisztánlátást, ami, mint tudjuk, emberemlékezet óta jellemző rá. Persze, lett volna még mit említeni, például, hogy a felcsúti kisvasutat nem hosszabbították meg Bicskéig, vagy Lajosberényig, pedig annak idején, igaz, egy viccesnek szánt, de fenyegetőzésre sikeredett orbáni kiszólás formájában ez is szóba került.

Voltak még más csínyei is a 13 évnyi regnálás alatt a miniszterelnöknek, ha más nem, a baltás gyilkos kiadása az azeri elvtársaknak, akik aztán nemzeti hősként hordozták körül az országban. Ugyancsak hiba volt a Gruevszki nevű, hazájában köztörvényes bűnökért elítélt volt macedón miniszterelnök befogadása, akinek a szökésében meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a magyar külügy is segédkezett. Lehetne említeni Orbán „hibái” között a közmédia megszállását és pártpropagandává silányítását, a magánnyugdíj-pénztárakban tartott lakossági megtakarítások lenyúlását. Magyarország miniszterelnöke arra sem lehet nagyon büszke, hogy barátai és csókosai oly mértékben gazdagodtak, hogy ma már a nemzeti vagyon mintegy harmada egy százalék kezében összpontosul. Ilyenre az Európai Unióban sehol sincs példa, Európában is csak Törökország dicsekedhet hasonlóval.

S ha már a törökök: tényleg fájó lehet, hogy a Puskás Arénába csupán 64 ezer ember fér be, az Orbán által kívánatosnak tartott 90 ezer helyett, de legalább ennyire necces az is – és már-már a hazaárulás kategóriájába tartozik –, hogy miniszterelnökünk a NATO-csatlakozás ügyében packázik a svédekkel, összeakasztotta a bajuszt az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, és ma már jószerével kizárólag keleti despoták állnak szóba vele. (Valamire való nyugat-európai politikus legföljebb akkor, ha – mint legutóbb az Európai Tanács ülésén – kiküldi kávézni, hogy a nagyok a távollétében felelősen dönthessenek.)

Hosszan lehetne sorolni Orbán vétkeit a leharcolt egészségügytől a lebutított oktatáson át, egészen a gazdaságot és a társadalmat maffiaállamként behálózó korrupcióig. Egyik sem válik dicsőségére Orbán Viktor kormányának, igaz, annak a lakosságnak sem, amely – immár több mint tizenhárom éve – mindezt eltűri.