Orbánnál teljes a zavar és a tanácstalanság

Tóth Bertalan 2022. október 14. 11:33 2022. okt. 14. 11:33

Orbán Viktor interjúnak álcázott, „közszolgálati" rádióbeli kinyilatkoztatásából megtudtuk, szerinte ma Magyarországon minden rosszat és nehézséget leginkább Magyarország szövetségesei okoznak, Putyin háborújának és a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának mindehhez, különösen a magas inflációhoz semmi köze. Röviden: arcátlanul hazudozott, csúsztatott, hárított, és a lényegi kormányzati feladatokról, teendőkről egy szót sem szólt.

Ha olyan sokféle támogatást adna az embereknek a kormány, ahány jelzővel ellátta Orbán már az inflációt, nem itt tartanánk. Jól látszik, hogy a miniszterelnök kivárásra játszik, hátha bírják cérnával addig az emberek, amíg megjön az uniós forrás, vagy befejeződik a háború. A miniszterelnök most éppen az egy számjegyű inflációt rendelte meg Varga Mihálytól 2023 végére, miközben a héten jött ki a szeptemberi 20,1 százalékos inflációs adat. Biztos jó lehet ott a fellegekben, csakhogy az emberek álmodozás helyett valódi megélhetési problémákkal küzdenek.

Orbán szerint a szankciók okozzák az inflációt és a magas energiaárakat. („Úgy kezdődött a verekedés, kérem, hogy a másik visszaütött."). Orbán csúsztat, hiszen mind az infláció, mind az energiaárak már bőven a háború előtt jelentősen meglódultak, de kétségtelen, hogy Putyin háborúja is jelentősen hozzájárult a helyzet kialakulásához.

Orbán szerint ezeket a szankciókat nem demokratikus úton fogadták el, tartalmukban pedig a szankciókat „brüsszeli bürokraták" elszúrták. Azt viszont már nem tette hozzá, hogy Orbán Viktor és kormánya az Európai Unió által kivetett szankciókat egytől egyig megszavazta.

Orbán ugyanakkor egyetlen szót sem szólt az általa becsapott pedagógusok sztrájkjáról, a tüntetésekről, a pedagógusbérek emeléséről. Nem beszélt arról sem, hogy Varga Mihály és Matolcsy György közreműködésével hogyan értéktelenedik el a pénzünk, vagy arról sem, hogy még mindig nincs megállapodás a jogállamisági kérdésekben, ezért még mindig nem jönnek az uniós források.

A sodródásnak véget kell vetni, Orbán értékelésével szemben lenne lehetőség a megélhetési és gazdasági válság csökkentésére!

Mi, szociáldemokraták békét és biztonságot – jogbiztonságot és megélhetési biztonságot – akarunk! Béke és biztonság akkor lehet, ha Putyin csatlósai eltűnnek a hatalomból, Európa pedig nem barátkozik, nem engedékeny, hanem erőteljesen fellép az agresszióval és mindenfajta jogsértéssel szemben.

1. Azt követeljük, hogy az Orbán-kormány fejezze be az Európai Unióval szemben indított háborúját, teljesítse a jogállamisági követelményeket, mert ez Magyarország érdeke! Mindez erősítené a forintot, javítaná a külkereskedelmi mérleget, csökkentené a költségvetésen lévő nyomást, lassítaná a száguldó inflációt, és elérhetővé tenné a felzárkózáshoz szükséges uniós támogatást és kedvezményes hiteleket! Ebben a nehéz helyzetben is könnyebbé tehetné az emberek életét, mentőövet biztosítana a kis-és középvállalkozásoknak, és garantálná a nélkülözhetetlen állami és önkormányzati közszolgáltatások fenntartását.

2. A megélhetés biztonsága érdekében
 
     a. adómentessé kell tenni a minimálbért, csökkenteni kell az alacsony fizetések adóját;
     b. meg kell duplázni a családi pótlékot;
     c. rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok, és az egészségügyi dolgozók bérét;
     d. áfa-mentessé kell tenni az alapvető élelmiszereket;
     e. fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat. Azt kezdeményezzük, hogy a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat minden nyugdíjas azonos összegben kapja meg, a kormány biztosítson az átlagnyugdíj alatt élőknek a fűtési szezonban havonta legalább 10 ezer forintos rezsiutalványt. És elvárjuk, hogy a 2023. január 1-jén esedékes nyugdíjemelés mértékét ne a Fidesz-kormány által javasolt 5,2 százalékos infláció alapján állapítsák meg, hanem 15,7 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak a 2022. augusztusi nyugdíjas tény fogyasztói árindex alapján!

3. A megélhetési költségek kordában tartása érdekében az MSZP szerint RezsiSTOP-ra van szükség, nem fideszes megszorításokra!

      a. A 12 forintos paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül!
      b. Csökkentsék a lakossági energiahordozók áfa-kulcsát öt százalékra!
      c. Vonják vissza az oligarcháik extraprofitját szolgáló rendszerhasználati díjak emelését!
      d. Kerüljön bevezetésre a garantált energetikai alapszolgáltatás!
      e. Biztosítson a kormány ingyenesen előre fizető mérőt és ingyenes visszakapcsolást az energiaellátásba!
      f. Induljon országos szigetelési program a panelépületek és a Kádár-kockák felújítására!
      g. A közszolgáltatások biztosítása és a céges csődhullám – valamint az annak nyomában járó növekvő munkanélküliség – elkerülése érdekében tegye lehetővé a kormány az önkormányzatok, költségvetési szervek, közhasznú civil szervezetek és a kis-és középvállalkozások számára a „védett” energiaellátásban történő részvételt, és biztosítson részükre szabályozott áron energiát!

Ez a megoldás az előttünk lévő válságban, ezt képviseljük az Országgyűlésben, és az önkormányzatokban is.