Ötvenezer fideszes aktivista zakatol az Egymillió Hazugság Napján

Föld S. Péter 2024. június 7. 07:30 2024. jún. 7. 07:30

Bár az összes közvélemény-kutatás szerint a Fidesz a vasárnapi választások esélyese, Orbán Viktor pártja semmit sem bíz a véletlenre. Nekik nem elég a győzelem, akkorát akarnak nyerni, hogy az még a Holdról is látsszon, de Brüsszelből biztosan. Ezért költött minden más európai pártnál többet hirdetésekre a Fidesz, de Orbánnak még ez sem elég: biztosra akar menni, ezért szerdán, Dabason, titkos kampánykörútjának egyik állomásán bejelentette, hogy szombaton ötvenezer fideszes aktivista keresi fel a választókat, szám szerint mintegy egymillió embert.

Orbán szerint ugyanis még egy utolsó, nagy erőfeszítésre van szükség a győzelemhez, ezért jön a valaha volt legnagyobb kampányhajrá, az Egymillió Találkozás Napja. A mozgósításban ő maga is részt vesz, „mert a tét hatalmas. Háború vagy béke”. 

Orbán és a Fidesz tehát nem lankad, sőt, még rá is tesznek egy lapáttal. Mindenkit el akarnak vinni a szavazófülkékhez, de előtte még a szájukba rágják, hogy a Nyugat háborúra készül, az ellenzék háborúpárti, Soros migránsokat hozna Európába, mert azt akarja, hogy ne fehér keresztény emberek, hanem tőlünk idegen kultúrákból érkezők népesítsék be a földrészünket.

Hogy Sorosnak ebben mi volna az üzlet, azt nem fejtik ki részletesen, de erre nincs is szükség: a hazugságra épülő politikát, valamint a karaktergyilkosságot nem magyarázni kell, hanem csinálni. Ebben pedig jó a Fidesz, és még az sem zavarja őket, hogy tudják: amit állítanak, abból egyetlen szó sem igaz. De hát kampányban nem igazat kell mondani, mert a megvezetett és a propaganda által kellően megedzett választóknak nem igaz történetekre, hanem hihető mesékre van szükségük.

A hihető mese pedig úgy kezdődik – és a vége is ugyanaz –, hogy az ellenzék háborúpárti és belesodorná a magyarokat a háborúba. A Fideszben föl sem merül, hogy az ötvenezer aktivistájuk esetleg igazat mondjon és amikor szombaton bekopognak Mari nénihez Békésborzadályon, vagy Józsi bácsihoz Rémrettentőn, elmondják nekik, hogy Magyarországon senki normális ember nem akar háborút.

A Fidesz egyedül abban mond igazat, hogy – nem a magyar emberek, hanem Orbán pártja számára – valóban nagy a tét. S bár az önkormányzati választást sem engedték el teljesen – jelöltjük, a milliárdos honvédelmi miniszter neje, Szentkirályi Alexandra, mást sem tesz, mint ekézi a regnáló főpolgármestert –, az igazi tét a Fidesz számára az uniós választás. Ott szeretnének minél erősebbnek mutatkozni és ebből a szempontból az előjelek nem igazán kedvezők a Fidesz számára. Mert bár várható némi jobbratolódás Európában, az elemzők szerint távolról sem akkora, amekkora ahhoz kell, hogy a kiközösített Orbánt ismét emberszámba vegyék.  

Ezért kell az Egymillió Találkozás Napja a Fidesznek, mert számukra a nagy győzelemnél is nagyobbra van szükség, s ezért van, hogy – a nálunk egyidejűleg rendezett európai és helyhatósági választások előtt – a Fidesz tette közzé a legtöbb hirdetést, többet, mint bármely más párt az EU-ban. (Az utóbbi hetekben a Fidesz ilyen irányú költekezése néhány egész országét, például Spanyolországét is meghaladta.)

Orbán parancsára tehát útra kelnek a fideszes aktivisták, hogy a kampányba belefáradt lakosságot még egy utolsó nagy menetre ösztökéljék. A hívószavak ismertek, sőt már a könyökünkön jönnek ki: „Csak a béke, csak a Fidesz”, legújabban pedig az angolul értők is meg lettek szólítva: „No war, no gender, no migration”. Az senkit sem zavar Orbán környezetében, hogy a magyar embereknek jelenleg más problémáik vannak. A bevándorlás helyett jobban aggasztja őket a kivándorlás, a gender helyett az ismét emelkedőfélben lévő infláció, a háborúnál pedig jobban félnek attól, hogy mi lesz velük, ha megbetegednek: ki és milyen körülmények között fogja őket gyógyítani.

A Fidesz tehát mindent egy lapra tesz föl, sem a már ismert hazugságoktól, sem a jól bevált karaktergyilkosságoktól nem riad vissza, mert a cél, hogy bebetonozza a hatalmát. Ez az alapja annak ugyanis, hogy az Európai Unió második legszegényebb országában Orbán Viktor barátainak és üzletfeleinek a vagyona tovább nőjön.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom