Plagi bácsi Pekingben

Dr. Dávid Ferenc       2022. február 6. 16:16 2022. feb. 6. 16:16

„Nagyon fontos, hogy az olimpia megkezdődött. Az előző olimpiát a világjárvány miatt egy évvel el kellett halasztani. De most itt vagyunk, és ez bizonyítja, hogy a sport minden nehézséget legyőz" – mondta a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke. (…) „Nagyon büszke lennék, ha megismételhetnénk a négy évvel ezelőtti ceremóniát, mert Phjongcshangban az a megtiszteltetés ért, hogy átadhattam nekik az aranyérmet" – jegyezte meg. „Ez volt Magyarország történelmének első téli olimpiai aranyérme." (…) „Az olimpia a békét szolgálja, célja, hogy egyesítse a különböző embereket. Legyünk együtt, nyilvánítsuk ki, hogy egyek vagyunk, együtt teszünk a közös jövőért" – hangsúlyozta Schmitt Pál. (MTI)

A májusban 80. életévét betöltő Schmitt Pál (a nemzet Plagi bácsija) dacol a korral, a járvánnyal és már Pekingben dekkol. Gondolom, az utolsó napig kiélvezi a kínaiak vendégszeretetét. Ami jár, az jár az öreg harcosnak, ha már rendíthetetlen és lelkiismeretes sporthivatalnokként Pekingbe zarándokolt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjaként nyilatkozik fűnek-fának, fogadásokra jár és ha szerencséje van, még olimpiai érmeket is átadhat magyar sportolóknak. Hiperaktív a volt köztársasági elnök, és a mostani utazása is azt bizonyítja, hogy változhatnak a rendszerek, megbukhat a Fidesz (2002, 2006), leszerepelhet, mint államelnök, de ő mindig visszakapaszkodik, mert a jóból soha nem elég. Schmitt Pált nem lehet leírni, nem lehet félreállítani, a Nemzet Sportolója soha nem adhatja fel a küzdelmet. Ezt jól jegyezzük meg!  

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok a késő kádári diktatúrában is „remekül” megállta a helyét, hiszen 1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1981 és 1990 között sportági helyettes államtitkár volt. A rendszerváltás hajnalán,1989-ben „átigazolt” a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, ahol rögtön elnökké is választották. 2010-ig töltötte be a magas tisztséget, amely pozícióban a „ritmikus szexakrobatika” nagy bajnoka, Borkai Zsolt váltotta. De Plagi bácsi volt diplomata is: Magyarország spanyolországi (1993–1997) és svájci (1999–2002) nagyköveteként küzdött a szebb magyar jövőért. Spanyolországban 1995-től Andorrába is akkreditálták. 2003-ban a Fidesz alelnöke lett. A 2009-es magyarországi európai parlamenti választáson a Fidesz pártlistáját vezette, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetséggel európai parlamenti képviselővé választották, bekerült az Európai Néppárt elnökségébe, valamint az Európai Parlament alelnöke is volt.  A 2010-es országgyűlési választás után lett az Országgyűlés elnöke, majd jött a balul végződő köztársaság-elnöki „kaland”. 

És most – csaknem 80 évesen – ismét a nemzet robotosa. Míg mások állandóan oltatják, valamint tesztelgetik magukat, home office-ba menekülnek, bezárkóznak és rettegnek, addig a mi Plagi bácsink rendületlenül utazgat, tárgyal, nyilatkozik és ha mázlija van, akkor odacsoszoghat az olimpiai dobogóhoz díjátadásra.

Fiatalok! Sportolók és súlyfelesleggel küzdő lusták! Schmitt Pál teljesen összetört, amikor megtudta, hogy 2040-ig biztosan nem lesz olimpia Magyarországon. De Plagi bácsi ebben a kilátástalan helyzetben sem esett kétségbe, és nem adta fel a felszínen maradásért folytatott harcát. Küzdőszelleme és alkalmazkodó képessége „példaértékű”. Megannyi gyötrelmes és álmatlan éjszaka után stratégiát váltott: ha az olimpia nem jön Budapestre, akkor majd ő megy az olimpiai helyszínekre! És így is tett. Aki nem hiszi, járjon utána!