Tovább rontják Magyarország nemzetközi megítélését

Sebes György 2022. november 2. 07:00 2022. nov. 2. 07:00

A Terror Háza főigazgatója a Német-Magyar Barátság díjának tulajdonosa, amit azoknak ítélnek, akik sokat tettek a két ország közötti kapcsolatok erősítéséért. Schmidt Mária azonban egy tévéműsorban most azt találta mondani, hogy Németország már egyáltalán nem létezik. Amivel nyilvánvalóan arra utalt, hogy ha egy ország politikája nem tetszik Magyarország urainak, akkor azt semmibe veszik.

Németország budapesti nagykövetének szerencsére van humorérzéke. Ennek megfelelően reagált tehát a Terror Háza főigazgatójának közlésére, miszerint országa már nem is lenne. Tudatta ugyanis, hogy Németország – egyelőre – még létezik.

Értjük, persze, miképpen jutott Schmidt Mária odáig, hogy egyáltalán megkérdőjelezze az egyik európai nagyhatalom létét. Bayer Zsolt vendégeként ugyanis azt fejtegette a Hír TV-ben, hogy a berlini kormánykoalíció egyik tagja, a Zöldek a legnagyobb amerikai „csicskák” és „háborús héják” lettek az orosz-ukrán konfliktus alatt. Vagyis azt igyekezett bizonygatni, hogy aligha fedezhető fel ebben a helyzetben az önálló német külpolitika. Mindez nyilván nem volt ellenére a Bayer Show házigazdájának sem, miután erre azt kérdezte: van még egyáltalán Németország? Mire természetesen az volt a válasz, hogy „szerintem nincs”.

A nagykövet erre reagálva azt írta, hogy egy pillanatig aggódni kezdett, ezért felhívta Berlinben lévő férjét. Tőle pedig azt a megnyugtató választ kapta, hogy nagyon sokan vannak az utcákon, az üzletek és a kávézók is tele vannak. Julia Gross erre aztán még rátett egy lapáttal és közölte: „csak annyit tudok mondani, hogy akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni”.

Itt le is zárhatnánk ezt a szomorú történetet, hiszen a nagykövet diplomatikus nagyvonalúsággal kommentálta a Hír Tv műsorában elhangzottakat. Nem kezdett el átkozódni, azt sem próbálta bizonygatni, mennyire nem méltó a két szövetséges országhoz ez a fajta véleménynyilvánítás. Még arra sem emlékeztetett, hogy a két állam semmilyen tekintetben nem tekinthető egyenlőnek és az ilyesfajta megnyilvánulások árthatnak a jó – de az utóbbi időben nyilván egyre romló – viszonynak.     

Senki se higgye azonban, hogy amit a jelenlegi hatalom emberei megengednek maguknak a nemzetközi politika értékelésekor, az észrevétlen marad. Bár a német nagykövet látszólag elviccelte ezt az esetet, de ezt és a hasonlókat sehol sem intézik el egy vállrándítással. Tisztában vannak vele, hogy a show névadója a Fidesz 5. számú tagkönyvének tulajdonosa. Az az ember, aki skrupulusok nélkül küld el melegebb éghajlatra mindenkit – a hazai ellenzéket, Brüsszelt, vagy a liberálisnak tekintett külföldi politikusokat –, akiknek valamilyen nyilatkozata vagy tette nem tetszik neki. Emlékeznek rá, hogy ő az, aki „demens vénembernek” nevezte a katolikus egyházfőt, akinek jövő évre tervezett magyarországi látogatása elé oly nagy várakozással tekintenek Bayer Zsolt hatalomban lévő barátai. Azt is tudják Németországban, Amerikában és mindenütt, hogy Schmidt Mária a mostani kurzus kedvenc történésze, aki azonban e szerepében gyakran engedi meg magának, hogy támadja a szövetséges nagyhatalmakat, hol az angolokat, hol – mint most – a németeket.

A sokszor bicskanyitogató minősítések eljutnak a megfelelő helyekre és sokat ártanak Magyarország megítélésének. Természetesen a pellengérre tűzött országokban az arra illetékesek azzal is tisztában vannak, hogy a nemzeti értékekre oly büszke magyar politikusok és közszereplők főleg magukról állítanak ki bizonyítványt, amikor szidalmazzák az ország barátait. A végeredmény azonban mégis csak az ország számára káros. Ha figyelnének és érdekelné az aktuális külpolitika alakítóit, észrevehetnék például, hogy most már rendszeresen nem hívják meg a Magyarországot az Egyesült Államok nagy nemzetközi rendezvényeire. De miért is tennék, amikor a miniszterelnök – és vele megmondóembereinek többsége – folyamatosan a bukott elnököt dicsőítik és nem is tekintik fontosnak, hogy jó kapcsolatokat alakítsanak ki a Biden-adminisztrációval.

Az uniós csúcsokról előszeretettel közöl a királyi magyar hírügynökség olyan fotókat, amelyeken Orbán Viktor a többi európai vezető társaságában látható. A beszámolók arról nem szólnak, hogy ugyanezek a vezetők az esetek nagy többségében kerülik a magyar vezér társaságát. Aligha akarnak látványosan barátkozni egy olyan politikussal, aki rendszeresen aláássa a közösség egységét és hazai gondjaiért is szövetségeseit – szimbolikusan Brüsszelt – okolja.

A német nagykövet elegánsan elviccelte az országát ért mostani támadást. Senkinek ne legyen azonban kétsége, hogy a fekete pontot újra beírták Magyarország neve mellé és alkalomadtán emlékeztetnek majd rá. Ezek a fekete pontok pedig egyre csak gyűlnek, Orbán Viktor és barátai már aligha feledtethetik őket, bármit is tennének ellene. De a jelek szerint nem is akarnak.