A home office fájdalmas következményei

HírKlikk 2020. szeptember 13. 14:20 2020. szept. 13. 14:20

Az otthoni munkavégzés miatt sokkal kevesebbet mozgunk mint korábban, és ezt megérzik az ízületeink és izmaink is. Az ülő életmódnak köszönhetően, számtalan krónikus betegség és állapot keseríti meg az emberek mindennapjait.

Megfelelő mozgásterápiával helyreállítható a test statikai egyensúlya, így egy idő után, már nem fog problémát okozni, ha a monitort kell nézni. Az ülőmunka során, a legtöbben elfeledkeznek a helyes tartásról, és a székben görnyedten gépelnek, melynek során a fej is gyakran előrébb kerül. 

Ehhez az abnormális pozícióhoz igen könnyű hozzászokni, aminek eredménye különböző mozgásszervi panaszok megjelenése. A fej előrebillenése és lehajtása miatt, a nyak izmai tartósan megfeszülnek, az izomegyensúly megbomlik és bizonyos izmok megrövidülnek. 

Ennek eredményeként, úgynevezett trigger pontok, vagyis izomcsomók keletkeznek, amelyek nyomhatják a környező idegeket, fájdalmat generálva ezzel. Ez a fájdalom kisugározhat a karokba, a hátba, sőt, akár krónikus fejfájást is előidézhet a probléma.

Érdemes tudni, hogy a túlterhelés és a tartós izomfeszülés következtében, a nyak csigolyái elmozdulhatnak, és olyan degeneratív folyamatok indulhatnak el, mint a porckorongsérv vagy a nyaki gerinc kopásos megbetegedése.

A nyaki panaszok orvoslása érdekében, elsősorban a hátizmok megerősítésére van szükség, hiszen a kialakult problémák elsősorban a gyenge hátizmoknak köszönhetők. 

Mindemellett a mellizmok nyújtása kiemelten fontos, mivel az asztalnál lévő ülőpozíció során, a mellizmok rövidült állapotban vannak. Emiatt a vállak fokozottan előreesnek, a nyak abnormális helyzetéhez is hozzájárulnak.

Ehhez fontos, hogy az illető szakszerű segítségben részesüljön, hiszen a gyakorlatok helytelen kivitelezése nem, hogy nem javít az állapoton, de ronthat is rajta. Az otthoni gyakorlatok rendszeres végzése ugyanolyan fontos, mint az edzőteremben. Ráadásul a mielőbbi javulás érdekében, otthon is érdemes bizonyos ajánlásokat betartani.

  • a monitor képernyője szemmagasságban legyen
  • kb 80 cm-re legyen a monitortól
  • a billentyűzetet helyezze el úgy, hogy a felkar és az alkar 90 fokos szöget zárjon be
  • tegyen a háta mögé párnát, vállait húzza hátra és eressze le
  • állát húzza enyhén hátra
  • a lábak legyenek talpon, az alsó lábszár és a combcsont 90 fokot zárjanak be.     

 

Forrás: Életmód Orvosi Központ