A méh- és darázscsípés komoly következményekkel is járhat

Foglár Noémi 2019. július 1. 15:16 2019. júl. 1. 15:16

A tavaszi és nyári időszak a rovaroknak kedvez, a strandokon jókedvűen donganak körülöttünk a darazsak és a méhek. Amíg csak ezt teszik, addig nincs is semmi baj, ha azonban csípésre kerül a sor, azt érdemes komolyan venni.

A méh- és darázscsípés igen gyakori a nyári hónapokban is, sokan azonban nem kezelik kellő komolysággal a dolgot. Pedig a csípések igen komoly következményekkel is járhatnak, előfordulhat ugyanis, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Hazánkban nem túl sokan allergiásak a rovarcsípésre, számuk 2 százalék körül mozog, számukra azonban nagy veszélyt jelenthet egy ilyen apró rovar is.

Méh- és darázscsípés esetén a normális reakció az, ha a csípés helyén a bőr bepirosodik, viszket, és enyhén megduzzad. Ilyen esetben nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni, elég ha betérünk egy patikába, és kalcium pezsgőtablettát kérünk – egyébként a gyógyszerész is ezt fogja tanácsolni, amennyiben ránéz a csípésre, és nem látja indokoltnak, hogy orvoshoz forduljunk.

Emellett azonban létezik számos házi praktika is, amelyekkel enyhíthetjük a fájdalmas csípést. Amennyiben méhcsípésről van szó, úgy vízben elkevert szódabikarbónát érdemes használnunk, mivel a méh savas mérget juttat a szervezetünkbe, amely ellen lúgos folyadékkal tudunk védekezni. Ezzel ellentétben a darázs mérge lúgos kémhatású, így éppen az ellenkezőjével, savas folyadékkal kezelhető hatékonyan, ilyen például az ecetes borogatás, vagy a citromlé. A hideg vizes borogatás egyébként is jót tesz, mindkét csípés esetében.

 

A méhek valamivel több bosszúságot okoznak, mint a darazsak, ugyanis, mint az köztudomású, a méh fullánkja gyakran benne marad a bőrben a csípést követően, és azt el is kell távolítani, lehetőleg minél hamarabb.

A méh, amely egyébként nem éli túl ezt a kalandot, fullánkján számos baktériumot és fertőzést hordozhat, így az is előfordul, hogy nem is maga a méreganyag, hanem ezek okoznak komoly gondot annak, akit megcsíptek. Ezért fontos, hogy a csípést követően mihamarabb eltávolítsuk a fullánkot, amelyet egy egyszerű, nyomó mozdulattal, a hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével tehetünk meg. Ha sikeresen eltávolítottuk a fullánkot, kezdődhet a csípés kezelése a fent említett módon.

Ritka esetekben előfordulhat, hogy a darázs- és méhcsípés allergiás reakciót vált ki. Ilyenkor haladéktalanul orvost kell hívni, ugyanis néhány perc alatt is megtörténhet a baj. Az is számít persze, hogy mely testrészünket csípte meg a rovar, a legveszélyesebb, ha az arcukat, de komoly allergiás reakció esetén a test bármely pontját ért csípés veszélyt jelenthet.

Ilyen esetekben az egész testen bőrkiütés, pirosság, duzzadás jelentkezik, sőt, elfordulhat fulladás, és a legsúlyosabb esetben felléphet az anafilaxia, amely eszméletvesztéssel, szapora szívveréssel, és vérnyomáseséssel is járhat. Az orvosi segítség ilyenkor akár életet is menthet, akinél pedig egyszer kiderül, hogy allergiás, van mód rá, hogy egy injekció formájában mindig magánál hordja a tavaszi-nyári időszakban az ellenszert, amelyet a csípést követően a bőr alá kell fecskendezni, hogy a súlyos allergiás reakciók elkerülhetők legyenek.

Forrás: Hírklikk