Amíg nincs vakcina, nem tűnhet el a vírus

HírKlikk 2020. június 15. 16:40 2020. jún. 15. 16:40

„Vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye, hogy a világból eltűnjön a koronavírus” – nyilatkozta Kemenesi Gábor, a koronavírus kutató akciócsoport egyik virológusa, aki egyelőre még nem javasolja a nyaralásokat.

A virológus arról beszélt a HVG-nek adott interjújában, hogy az ilyen típusú vírusok szezonálisak, hullámtermészetük van, így nagy a kockázat arra, hogy jöjjön egy második hullám, ami még az előzőnél is súlyosabb lehet, de ezúttal tudjuk, hogyan védekezzünk ellene.

„Ellenünk játszik viszont, hogy az emberek kezdik elengedni magukat, romlik a fegyelem. Hasonlattal élve, most füstöl az avar. Ha lazul a figyelmünk és jön egy kis szél, simán leég az egész erdő” – figyelmeztetett Kemenesi és hozzátette, hogy amíg hallgatunk a hatóságokra, akiknél összefut minden adat, addig megelőzhetjük a katasztrófát.

Úgy gondolja, hogy a mindennapi szabályokat kell betartani, nem attól kell félni, hogy a Kínából érkező csomagon van-e fertőzés, mert annak 50 millió az egyhez az esélye.

Kemenesi szerint, Magyarországon kiváló elemzőcsapat dolgozik, akik nem csak a hazai trendeket, de a régió és a világ változásait is figyelik. Arról is beszámolt a virológus, hogy kutatásaikat három alappillér mentén végzik.

„Az első a gyógyszer és a vakcina: a hatóanyagok keresése és tesztelése, valamint egy osztrák konzorciummal a vakcinafejlesztések is folynak, ezek ígéretes úton haladnak.

A második, részben kiszolgálja az elsőt, ezek genetikai vizsgálatok, amelyek mellékadatként azt is elmagyarázzák, hogyan működött a járvány, milyen trendek vezettek a terjedési időszakhoz, így a későbbiekre is tudunk következtetni és tanulhatunk belőle.

A harmadik pillér pedig maga a vírus alapkutatása, alapvető működésének a feltárása” – magyarázta a kutató. Megjegyezte,  jó érzéssel tölti el, hogy elismerik a munkájukat.

Kemenesi úgy nyilatkozott, hogy nem tudja megjósolni, mikorra lesz elérhető a vakcina, ha viszont elkészül, akkor nagyon sok stratégia közül kell kiválasztani a megfelelőt az oltások beadására.

A virológus azt is megemlítette, hogy nem érti azokat, akik álhíreket terjesztenek és akik szerint nincs szükség ilyen szigorú korlátozásokra, vagy oltásra.

„Kutatóként kicsit lehetetlennek érzem ezt a küzdelmet. A legfrissebb tanulmányok például azt mutatják, hogy tíz év múlva a vakcinaellenes mozgalmak elérése nagyobb lesz az online térben, mint az oltást támogatóké. Eközben az elmúlt években több olyan járvány is kitört az oltástagadás miatt – például a kanyaró –, amit meg lehetett volna előzni.

A társadalom érdeke, hogy ne a hülyeség nyerjen teret, a megelőzés egyetlen módjának pedig csak azt látom, hogy kötelezővé kell majd tenni az oltást” – fejtette ki Kemenesi.

Forrás: HVG