Az otthonunkban is leselkednek ránk veszélyek...

Foglár Noémi 2019. július 24. 10:03 2019. júl. 24. 10:03

..., többségük a konyhában. Nem csupán az éles kések és a forró főzőlap tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket, hanem olyan konyhai veszélyforrások is léteznek, amelyekre eszünkbe sem jut odafigyelni. Pedig, ha időben felismerjük őket, megóvhatjuk magunkat.

Amennyiben régen épült lakásban élünk, és némely berendezésünk sem a legújabbak közül való, akkor fokozottan figyelnünk kell a karbantartásukra.

Különösen igaz ez a sütőre, ugyanis előfordulhat, hogy rosszul szerelték fel a tűzhelyet, és ha flexibilis csővel csatlakozik a gázcsőhöz, a tömítés is tönkremehet, és bekövetkezhet, amitől mindenki retteg: szivároghat a gáz.

A gázszivárgást viszonylag könnyen felismerhetjük, mivel az eredetileg színtelen és szagtalan földgázhoz olyan szagosító anyagot adnak, amely szivárgás esetén intenzív és jellegzetes szagot áraszt. Ha ezt érezzük, azonnal zárjuk el a főcsapot, majd tárjuk ki az ablakokat. Ilyenkor tilos nyílt lángot használni, vagy elektromos készülékeket működtetni. Lehetőleg ne nyúljunk a villanykapcsolókhoz sem, és a telefont is csak biztonságos távolságban használjuk.

A szagelszívó kimondottan praktikus berendezés, amely megakadályozza, hogy az egész lakásban érezni lehessen a készített étel illatát, rosszabb esetben szagát. Számtalan előnye mellett azonban oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelően karban tartsuk, ugyanis veszélyeket rejtegethet, ha nem fordítunk rá megfelelő gondot.

Rendszeresen ellenőriznünk és tisztítanunk kell, különben felgyülemlik az a hihetetlen mennyiségű zsír, amelyet magába szív használat közben, ezért rengeteg baktériumnak biztosít életteret, valamint rendkívül tűzveszélyessé válik.

Roppant kényelmes megoldás kuktában főzni, mert sokkal gyorsabban elkészül benne az étel, és szinte egyáltalán nem is igényel odafigyelést. Csak szinte... A régebbi típusok ugyanis nem rendelkeznek biztonsági szeleppel, így ha a kelleténél nagyobb nyomás alakul ki bennük, annak robbanás lehet a vége, és nemcsak oda a finom étel, de a konyhát is újra kell festeni.

Igaz ez a kávéfőzőkre is, főleg a régebbi készülékre. A tűzön felejtve szintén robbanhatnak, mivel a felforrósodott gőz szétfeszítheti őket, ha nem tiszta a szűrőjük.

Forrás: Hírklikk