Csata a vírus és a szervezet között

HírKlikk 2018. október 6. 06:10 2018. okt. 6. 06:10

A megfázással járó, jellegzetes tüneteket az orr nyálkahártyájának a gyulladása okozza. Az emberi szervezet hathatós védekező mechanizmussal igyekszik legyőzni a "betolakodó" vírust. A szervezetünk állapotától függ, hogy a nyálkahártyában megtelepedő vírus megbetegít-e vagy sem.

Stresszes, túlfeszített időszakban a védekező rendszer elfojtott állapotban van. A stressz pedig mindennapos dolog, és ez bizonyára hozzájárul ahhoz, hogy átlagban évente 2-3 alkalommal mindenki náthás lesz.

Az ember immunrendszere a legjobb eszköz a vírus támadásának kivédésére. Az évmilliók alatt a vírus és a szervezetünk együtt fejlődött és a nátha nem egyéb, mint a kettő közti kölcsönhatás hibája.

Egyenlőtlen harc ez, mert a szervezet a fehérvérsejtek millióit 'küldi' az orrba a sokkal védtelenebb és kiszolgáltatottabb vírusok ellen. De amíg a védekező sejtek száma megnő, hogy sikerrel vegye fel a küzdelmet a vírusok ellen, és a megtámadott szervbe áramlanak, az épp elég idő a vírus számára ahhoz, hogy elszaporodjon. Így módja nyílik arra, hogy egy, vagy több új orrot keressen, tehát másokat is megfertőzzön.

Bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin nagy dózisban anti-oxidáns hatást fejt ki. A vírust elpusztító fehérvérsejtek rendkívül erős oxidációt okozó kémiai anyagokat bocsátanak ki, de ezt a tevékenységet 'túlzásba' is vihetik. Olyan ez, mintha a város védői behívnák a hadsereget, hogy űzze ki a betolakodókat, de eközben az egész várost lerombolja.

Ezt az oxidációs folyamatot tudjuk kontrollálni a C-vitaminnal. Napi 1-2 grammnyi C-vitaminnal ezt el lehet érni. Ezért ajánlják a sok C-vitamin fogyasztását nátha, megfázás idején.

Kevéssé közismert, hogy a szem nagyon fontos forrása a náthafertőzésnek, mert a szem váladékát elvezető csatorna az orrba ágazik bele. Például, ha az ember sír, akkor a könny jelentős része az orrba folyik. Ha valaki tüsszent, vagy köhög, akkor az apró, szemmel nem látható orrnyálkahártya darabkák a szembe kerülhetnek és a vírus számára ez ugyanolyan jó táptalaj, mint az orr.

A szem kapu az orrhoz. Ha meg akarjuk akadályozni a fertőzés terjedését, akkor célszerű jó szemüveget viselni, ezzel ugyanis megakadályozható az apró cseppek szembe kerülése.

Mindnyájan sokkal gyakrabban fertőződünk meg a nátha vírusával, mint amennyiszer meg is betegszünk. Erre mondjak a kutatók, hogy ez a jéghegy csúcsa. Vagyis, sokkal gyakrabban találkozunk a vírusokkal, mint ahányszor náthásak leszünk. Észre sem vesszük őket. Talán húsz, ötven, sőt esetleg száz alkalommal is találkozunk a nátha vírusával egy évben, mégis betegek talán csak egyszer-kétszer leszünk.

Az orr nyálkahártyája hatalmas csapda a vírus számára. De a fehérvérsejtek is elpusztíthatják a vírust anélkül, hogy a betegség tünetei kialakulnának.