Kerüljük el a nyári hasmenést!

Veress Katka 2020. június 29. 14:45 2020. jún. 29. 14:45

A meleg időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának, ami különböző fertőzésekhez vezethet, amelyeknek az egyik lehetséges tünete a hasmenés. Ez leggyakrabban a bélrendszer valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzésére utalhat.

A szalmonella tipikusan nyári fertőzés, a nagy melegben az ételek könnyebben megromlanak, ami kiváló táptalaj a baktériumoknak, különösen a tojásos ételekkel – fagyi, máglyarakás, madártej, krémes – kell vigyázni, hiszen ezekben nyers tojás sárgája található.

 

A szalmonella tünetei:

  • Hányás
  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • Láz
  • Köldök körüli hasi fájdalom


A láz és a hányinger pár nap alatt elmúlik, de a hasmenés több napon át fennmaradhat. Amennyiben a tüneteket tapasztaljuk, szakorvoshoz kell fordulni.

A rotavírus-fertőzés a leggyakoribb, napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okozó betegség az öt év alatti korosztály körében. A betegség kórokozója a rotavírus, amelynek több típusa ismert.

A fertőzés lefolyása gyors, de nem ritka, hogy az egész családot (testvéreket, szülőket) is ledönti a lábáról. A fertőzés legsúlyosabb következménye a folyadékvesztés, amely kiszáradást eredményez.

Fontos szabály: minél kisebb a gyermek, annál könnyebben szárad ki.

A tartós hasmenés a nyári melegben a kiszáradás veszélye miatt is különleges odafigyelést igényel. Nagy gonddal kell kezelni a gyermekeket, idős személyeket, és azokat, akiknek immunrendszerük legyengült. A hasmenéses beteg fogyasszon sok folyadékot, amelynek az összetétele cukor nélküli vízen alapul, például gyógyteák.

Amennyiben antibiotikum által okozott hasmenést tapasztalunk, akkor a bélflóra-egyensúly helyreállítása az elsőrendű feladat. Ehhez szintén pre- és probiotikumok alkalmazhatóak.

Ezen túlmenően, nyáron megváltozik a táplálkozási szokásunk, számunkra ismeretlen kórokozók kerülhetnek szervezetünkbe. A nyers vagy félig sült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, saláták, nem hámozott gyümölcsök bizony veszélyt jelenthetnek a bélflóránk egyensúlyára.

Hasonló veszélyeket rejthetnek a strandok, fürdőhelyek vizében található szennyeződés is. Ezek mind mind okozhatnak hasmenéssel járó fertőzést.

Elsődleges megelőzés az egyéni higiéniás szabályok betartása, mint a naponta többszöri, de minden étkezés előtti kézmosás. WC-használat után mossunk kezet, szárítsuk meg jól a kezünket, vagy ha erre nincs mód, töröljünk kezet egyszer használatos papír törölközővel.

Vigyázzunk a helyes étkezési szabályok betartására. Ételeinket vásároljuk tiszta helyről, ügyeljünk arra, hogy mindig friss és megmosott ételeket fogyasszunk.