Erdőfürdőzés az egészségért

HírKlikk 2020. november 1. 08:15 2020. nov. 1. 08:15

Egy friss finn kutatás szerint, a természetközeli környezetben felnövő gyerekek immunrendszere erősebb lehet, mint a városiaké. Korábbi finn kutatások már azt is kimutatták, hogy a természet közelében, vidéken élő gyerekek kisebb eséllyel kapnak el immunrendszert érintő betegségeket.

A finn Természeti Erőforrások Intézetének friss kutatása szerint, a természetközeli környezetben felnövő gyerekek immunrendszere azért lehet erősebb, mint a városiaké, mivel a természetben található mikrobák aktiválják a szervezet védelmi rendszerének különböző részeit – írja a Qubit.

Hipotézisüket a kutatók egy kis létszámú kísérlettel is alátámasztották. A kisérletbe 75 gyereket és tíz különböző helyszínt vontak be. Egyes városi óvodák játszótereit erdei aljnövényzettel, gyepszőnyeggel és cserepes növényekkel látták el, míg másokat kőburkolattal, csempével és kavicsokkal.

28 nappal a kísérlet kezdete után, azt vették észre, hogy a zöld környezetben játszó gyerekek bőrén és beleiben élő baktériumok sokfélesége nőtt, ami javít az immunrendszerük szabályozásán. Bár a kísérlet mintája alacsony volt, a kutatók szerint, az eredmények meggyőzőek, és alátámasztják a biodiverzitás-hipotézist.

S, hogy mi a biodiverzitás-hipotézis? Amikor az ember sok időt tölt a természetben, rengetegféle mikrobával találkozik, amelyek aktiválják a szervezet védelmi rendszerének különböző részeit. Ha csökken a környezettel való érintkezés, azzal az immunrendszer is gyengül.

A finnek szerint, a kísérlet eredményei bizonyítják, hogy a modern életkörülmények nem biztosítják az egészséges mikrobiom feltételeit, így az egyfajta „tanulatlan” immunrendszer kialakulásához vezethet. Ez pedig számos betegség előtt megnyitja a kaput.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a természet közelében, vidéken élő gyerekek kisebb eséllyel kapnak el immunrendszert érintő betegségeket. Az autoimmun betegségek – mint az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a reumatoid artritisz, a lupusz vagy a lisztérzékenység – előfordulása évek óta növekszik a fejlett országokban. A máig ismeretlen, de vélhetően genetikai eredetű autoimmun betegségek megelőzése érdekében, különböző ajánlások vannak világszerte. Egy nagyszabású brit kutatás tavaly megállapította, hogy azok az emberek, akik legalább heti 120 percet töltenek parkokban vagy erdőkben, azok nemcsak egészségesebbek, de egészségesebbnek is érzik magukat. Japánban ugyanakkor máig élő hagyomány a sinrin joku, vagyis az erdőfürdőzés, amely stresszűzésre és feltöltődésre is kiváló.