Ha így teszel, jobb étvágyad lehet

Bánky Erika 2015. december 3. 09:20 2015. dec. 3. 09:20

Az étvágy romlásának számos oka lehet, utazási betegségtől a megfázásig, depressziótól a nem megfelelő ételfogyasztásig. Néhány ötlet, amitől jobb étvágya lehet.

Ha az étvágytalanság gyomorrontásra, másnaposságra vezethető vissza, akkor gyümölcsökkel, főleg banánnal néhány nap múlva az egészséges éhségérzet visszaáll. Ha az étvágy szabályozásában pl. felborult étrend, rossz egészségi állapot, vagy hormonális egyensúly megbomlása miatt zavar áll be, nem kívánják az ételt, nem bírnak annyit enni, amennyire szükségük lenne.
Az étvágyat az agyban levő éhségközpont szabályozza. Ez ad utasítást azoknak a hormonoknak a termelésére, amelyek tudatják a szervezettel, hogy ideje enni.
Az éhségközpont kiegyensúlyozott működését az ásványi anyagok hiánya akadályozhatja és csökkentheti az étvágyat.

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A cinkben szegény étrend rontja az ízérzékelést, ezáltal az étvágyat is. A cink felszívódását gátolhatja, ha túlzásba visszük a vaskészítmények (pl. korpa) vagy az alkohol fogyasztását. A megerőltető testmozgás, stressz, serdülőkori gyors növekedés, kimerítheti a szervezet cink tartalékait. A cink fő forrásai: tengeri rák, osztriga, sovány hús, szárnyasok, tökmag.
Az idősebbeknél, illetve akik vizelethajtót szednek, kálium hiány léphet fel, ami az étvágytalanság egyik oka. A banán, burgonya ebben az elemben, de sok más gyümölcs és zöldség is hatékonyan pótolja a hiányzó káliumot, főleg ha egyúttal csökkentjük a só bevitelt.
Étvágytalanságot okozhat a túlzott D vitaminfogyasztás is. Ez azonban akkor fordul elő, ha a vitamint tabletta vagy halolaj készítmények (csukamájolaj) vesszük magunkhoz.
A B1 vitamin nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatoknál. Hiányában étvágytalanság jelentkezik.

Étvágytalanság ellen

Étvágytalan betegeknél a nagyfokú étvágytalanság, koplalás a szervezet leromlását okozza. Segítségükre lehet ebben az orvos által előírt étvágyjavító csepp, de még hasznosabb a hozzá tartozók figyelmes, segítőkész unszolása. Még a legétvágytalanabb betegbe is sikerül megfelelő igyekezettel ételt belediktálni. Sokat segíthet az esztétikus tálalás, az étel megfelelő hőmérséklete, és a beteg ízlését, kívánságát leginkább kielégítő ételek kínálata.
A tányért soha ne töltsük színültig, mert az étvágytalan beteg megretten tőle. Inkább töltsünk először keveset, vagy a szokott mennyiséget nagyobb tányérba tegyük.
Az étel megfelelő fűszerezése étvágygerjesztő hatású. A nyálkahártyára hatva a szájban, és a gyomorban elindítja az emésztést segítő nedvek termelődését.
Ízérzékelésünk a legérzékenyebben a keserű ízre reagál. A keserű íz által keltett ingerület a szájüregből az agyhoz fut, innen az emésztőmirigyekhez jut a parancs, hogy termeljenek emésztőnedveket. Ilyen fűszerek pl. a Cayenne-bors, mustár, gyömbért, kakukkfű.
Az étkezés előtt egy félórával elfogyasztott gyógytea is meghozhatja az étvágyat, például a citromfű, borsmentalevél, fehér ürömfű keverékéből forrázott tea jó hatású. Hasonlóképpen ajánlható az ezerjófű, ürömfű, cickafark és tört kömény keverékéből készített ital is.
Gyermekkori étvágytalanságra főképp kálmosgyökeret, mandarinhéjat és ezerjófüvet adhatunk.
Hagyományos házi szer a gyömbér kandírozva vagy frissen, reszelve is.
Jót tesz ebéd előtt a szabad levegőn töltött idő, séta, sport, amely hatására felélénkül a vérkeringés, oxigénhez juttatja a sejteket, étvágyat generál.
Az életkorral arányosan az íz érzékelő képesség is romlik. Az étvágytalan idős embernek fokozott mértékben van szüksége kellemes fűszerezett, ízlésesen tálalt ételekre. A magány és a tálalás elhanyagolása gyakran okoz étvágytalanságot és leromlást. Ezért is célszerű a magányosan élő idős embereket legalább nappalra az idősek "napközijébe" vinni, ahol a fő étkezést a "nagycsaládban" fogyaszthatják el.

Ha huzamosabb ideig tart fenn az étvágytalanság, feltétlenül forduljon orvoshoz.