Inni pedig muszáj!

Veress Katka 2020. június 30. 15:15 2020. jún. 30. 15:15

A nyári nagy melegben, az immunrendszerünk megerősítésében nemcsak a rendszeres testmozgás és a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlenül fontos. Ha túl keveset iszunk, szervezetünk is kimerül, ezáltal nehezebben fog ellenállni a betegségeknek.

A víz az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme, szervezetünk majdnem 70 százalékát adja. Fontos szerepe van a tápanyagok szállításában és a belső hőmérsékletünk szabályozására is hatással van. Táplálja és védelmezi az ízületeinket, miközben kimossa szervezetünkből a káros anyagokat és segít a nyál és könny termelésben is.

Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, a szervezetben vízhiányos állapot lép fel, aminek számos káros következménye lehet: fejfájás, fáradtság, koncentrációképesség hiánya vagy éppen a szédülés.

Az ajánlott folyadékbevitel mértéke egy egészséges felnőtt ember számára egy átlagos napon 2-2,5 liter. Ez a mennyiség tiszta vízből, gyümölcsökből, zöldségekből és ételekből is származhat, de  cukros üdítőkből, alkoholból már semmiképpen.

Ez természetesen csak egy iránymutató, amit érdemes lehet túllépni, pláne abban az esetben, ha a külső hatások ezt indokolják. Fizikai munka vagy sport esetén, vagy forró nyári napokon például a 3-4 liter tiszta víz elfogyasztása is indokolt.

A nagy nyári melegben különösen oda kell figyelnünk folyadékbevitelünkre, de ezen felül van még egy dolog, ami ilyenkor drasztikus mértékben ürülni kezd szervezetünkből, mégpedig a sómennyiség. Nem arról van szó, hogy kezdjünk el  konyhasót enni – ami egyébként rendkívül káros a szervezetünkre –, hanem a különféle kristály-sók (ásványi sók) mennyiségét kell pótolni, például speciális ásványvizekkel, ivókúrákkal.

Kevesen tudják, hogy az ásványi sók jelenléte a szervezetünkben nagyon fontos. Képesek többek között arra, hogy lebontsák szervezetünkön belül a káros érrendszeri lerakódásokat, a meszesedéseket, miközben erősítik az immunrendszert, ezáltal hozzájárulhat az allergia, az asztma és egyéb civilizációs betegségek legyőzéséhez.

Fontos ásványi anyagaink:

Kálium 

Az ideg- és az izomműködésben vesz részt, de a sav-bázis egyensúly fenntartásában is komoly részt vállal. Hiányában sokféle tünettel és egészségügyi problémával kell számolnunk. Ezek a következők: gyengeség, ingerültség, aluszékonyság, hányinger, izombénulás, szívműködési zavarok.

Klór 

Szükséges az emésztéshez, de a szervezetben a sav-bázis egyensúly, illetve a só-víz háztartás normál egyensúlyának fenntartásában is kiemelkedő szerepet játszik. A klór a B12-vitamin feldolgozásában is részt vesz.

Magnézium

Elsősorban a csontjainkban és a sejtjeinkben található. A zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebontásában vesz részt, de szerepet vállal sok enzim működésében, illetve az izom- és az idegműködésben is szerepet játszik. Ha nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, akkor fáradtság lehet rajtunk úrrá, de jellemző lesz az ingerlékenység, az aluszékonyság és a szorongás is. A kevés magnézium okozza ezen kívül az izmok görcseit. Terhesség, rendszeres sportolás és műtétek után fokozottabban ügyelni szükséges ennek az ásványi anyagnak a bevitelére.

Nátrium

A szervezetünk só-víz háztartását szabályozza. Ha nagyobb mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, akkor magas vérnyomás alakulhat ki. Hiányállapot előfordulhat, legfőképpen nyáron vagy intenzív edzést követően, hiszen a verejtékezéssel sok nátriumot veszítünk. A nátriumhiányos állapot zavartságot, de akár eszméletvesztést is okozhat.

Foszfor

Kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, a zsír- és a fehérje-anyagcserében. Ha nincs elegendő ebből az ásványi anyagból a szervezetünkben, akkor a csontjaink és a fogazatunk nem lesz egészséges, és kalcium-, illetve D-vitamin-hiánnyal kell számolnunk. Aki sok húst fogyaszt, sok foszfor halmozódik fel a szervezetében, ez viszont felborítja a szervezetben a foszfor és kalcium arányát, és a túl sok foszfor a vas felszívódást is megakadályozhatja.

Kalcium

Talán az egyik legfontosabb ásványi anyag az ember szervezetében, hiszen kalciumra van szükségünk az egészséges csontozathoz és fogazathoz, az enzimek működéséhez, a véralvadáshoz, az izom-összehúzódáshoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti elő. Ha nincs elegendő kalcium a szervezetünkben, akkor izomgörccsel, izomrángással és alacsony csontsűrűséggel kell számolnunk. Hiányában gyermekeknél angolkór, míg felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás alakulhat ki. A túl sok kalcium pedig a cink és a vas felszívódását gátolja meg, de akár még veseelégtelenség is kialakulhat. 

Hogy kinek mennyi ásványi anyagra van szüksége, nagyban meghatározza a jelenlegi egészségi állapota, az életkora, a neme és az, hogy a sport része-e az életének. 

Figyelni kell azonban, hogy milyen ásványvizet iszunk rendszeresen, ugyanis a nagyon magas ásványi anyag tartalom (pl. gyógyvizek), nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. Egyik fajtában több, másik fajtában kevesebb az összes oldott ásványi anyag tartalom.

Azokat érdemes vásárolni, amelyekben az összes oldott ásványi anyag tartalom 500 mg/liternél kevesebb.

Honnan tudjuk, hogy eleget ittunk?

Ehhez általában a vizeletünk színe és gyakorisága ad segítséget. Ha a vizeletünk színe erősen sárga és kellemetlen illatú, akkor biztosan dehidratáltak vagyunk, ha viszont átlátszó és szagtalan, akkor egy ideig nincs szükség a folyadékpótlásra.