Jó döntés-e vízben szülni?

Foglár Noémi 2019. július 30. 09:52 2019. júl. 30. 09:52

Egyre divatosabb a kismamák körében, hogy nem a hagyományos utat, a kórházi ágyat választják gyermekük világrahozatalának helyszínéül. Az úgynevezett alternatív szülési módok száma egyre gyarapszik, a lehetőségek korlátlanok, csak ki kell választani a szívünkhöz legközelebb állót.

Ezúttal a vízben szülésről lesz szó, mivel mostanság egyre többen választják a szülésnek ezt a különleges, izgalmas módját. Többnyire a második gyermek világrahozatala esetében döntenek az anyukák e lehetőség mellett, hiszen ilyenkor már nagyjából sejtik, mi vár rájuk, és képesek arra, hogy megítéljék, segíthet-e ez a módszer nekik.

Aki már átesett egyszer vajúdáson, az ugyanis általában tisztában van vele, hogy a víz jótékony hatással van a szülés előtt álló nőre, ugyanis az felgyorsítja a fizikailag és lelkileg is megterhelő folyamatokat. Mivel a víz megváltoztatja az anya súlyérzékelését, könnyebben vált pózt a medencében, mint egy ágyon fekve, így kevésbé fájdalmas a vajúdás.

Nagyon fontos azonban, hogy vízben szülésre csak akkor kerülhet sor, ha a terhesség folyamán semmilyen probléma nem merült fel, és a baba időben érkezik. Ha a baba farfekvéses, vagy ha fennáll a veszélye, hogy komplikációk lehetnek a szülésnél, akkor tilos vízben szülni.

A vízben szülés esetében már a vajúdás is teljes egészében a vízben történik, hogy a kórházban-e, vagy otthon, az egy másik kérdés, erről szintén a szülők döntenek, tulajdonképpen mindkét változatra van lehetőség. Természetesen több érv szól a kórház mellett, elsősorban a steril környezet miatt, amelyet ezen a helyszínen - magától értetődően - könnyebb biztosítani.

Ha valaki mégis ragaszkodik ahhoz, hogy otthon szüljön vízben, akkor különös figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre - általában egyébként otthon ez nem a fürdőszobában zajlik, hanem egy erre az alkalomra felállított medencében.

Összefoglalva: a vízben szülés előnyei között számba vehetjük, hogy sokkal kevésbé fájdalmas, hiszen a kellemesen meleg vízben a kismama jobban ellazul, és így nem érzékeli olyan erősen a fájdalmat - többnyire nincs is szüksége fájdalomcsillapítóra. Emellett általában gyorsabban zajlik le a vajúdás, persze ez nem törvényszerű, de az esetek többségében így van. Vízben szülés esetén sokkal kisebb az esélye a gátszakadásnak, a gátsérüléseknek és ritkábban van szükség gátmetszésre.

Természetesen a baba számára is nagyszerű lehetőségeket rejt a vízben születés. Egyfelől, mivel az anya nyugodtabb, így a baba is sokkal békésebben jöhet a világra, másfelől nem annyira durva az átmenet az anyaméh biztonságából a hangos és fényes világunkba. Attól sem kell tartani, hogy a baba tüdejébe víz kerül, ugyanis csak akkor kezd lélegezni, mikor levegő éri.

Forrás: Hírklikk