Jól enni – jól lenni

Valentin 2020. március 2. 21:53 2020. márc. 2. 21:53

Az immunrendszerünk állapotát az határozza meg, hogy a különféle behatolókra milyen választ tud adni a szervezetünk. Ezt a képességet úgy tudjuk fejleszteni, ellenállóbbá tenni, hogy megeddzük az immunrendszerünket. Elengedhetetlen a változatos táplálkozás, hiszen szervezetünk az emésztő traktuson keresztül találkozik a legtöbb idegen anyaggal, ami az ellenálló-képesség összefüggésében kritikus fontosságú.

A tartósítószerek, adalékok, mesterséges anyagok és gyógyszerek a bélflórát kibillentik  egyensúlyából, pedig az immunrendszerünk működéséhez a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokra nagy szükségünk van. 

Fogyasszunk minél több nyers, rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, illetve természetes eljárással savanyított ételeket, hiszen a steril, feldolgozott és finomított ételekkel nem tudjuk pótolni azt a bélflóra-veszteséget, amit napi szinten – részben természetes módon – elszenved az emésztőrendszerünk.

Az egészséges immunrendszer következő pillére a vitaminok és nyomelemek megfelelő utánpótlása. A D-vitamin a kórokozók elpusztításában közvetve segít, testsúlytól és vitaminellátottságtól függően 2-4 ezer egység szükséges belőle naponta. 

A C-vitamin és a cink ezzel szemben a betegség időtartamát rövidíti hatékonyan, előbbiből 1500 mg felett, utóbbiból pedig 75 mg környékén kell szedni.

Azok körében, akik hét óránál is kevesebbet alszanak, drasztikusan megugrik a vírusos fertőzések esélye – 5 óra alvás esetében például 30 százalékkal. Felnőttek alvásigénye 7-7,5 óra.

A mérsékelt, de rendszeres mozgás szintén immunerősítő hatású. Iktassunk be napi fél óra sétát egészségünk érdekében.

Mint annyi minden másban, az immunrendszer megerősítésében is a rendszeresség a legfontosabb: ha ezeket az egyszerű dolgokat beiktatod hétköznapjaidba, akkor már sokat tettél azért, hogy elkerüljön az influenza és a megfázás.