Kizárásos diéta

HírKlikk 2015. december 31. 07:30 2015. dec. 31. 07:30

A diéta táplálékallergia kivizsgálására, megszüntetésére ajánlott. Étkezéseinkből azokat az élelmiszereket zárjuk ki, amelyek az allergiás tüneteket okozzák.

A legtöbb orvos ma már elfogadja, hogy olykor ételérzékenység állhat olyan idült betegségek hátterében, mint az ízületi gyulladás, ekcéma, Chron betegség (bélgyulladás) irritábilis bél szindróma, és a hiperaktivitás. Ám sok más betegséget is ismerünk, amelyet a tapasztalatok szerint kizárásos diétával hatékonyan lehet kezelni.
A módszer lényege, hogy egy bizonyos gyanúba fogott élelmiszert, elhagynak az étrendből, majd megfigyelik a hatást, s így állapítják meg, hogy a panaszokat az illető táplálék okozta-e. Bizonyos ételek kihagyásával a tűnetek enyhülnek.

A diéta hatásai
A diétával jól kezelhető az egyik leggyakoribb emésztési rendellenesség az irritábilis bél szindróma, melynek számos tünete van: felfúvódás, erős bélgáz termelés, rendszertelen bélműködés, ami hol hasmenést, hol székrekedést okoz. A betegségben szenvedők felénél ételérzékenység áll fenn, melynek leggyakoribb kiváltó oka a búza. A gondosan összeállított étrend szinte minden ilyen betegnél javulást eredményez.
A diétával kedvező hatás érhető el reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél, migrén esetén, ekcémánál és a nehezen kezelhető gyerekek magatartását is kedvezően befolyásolja.
A Chron betegek több mint felénél érhető el javulás.

Hogyan hat a kizárásos diéta

A tüneteket előidéző élelmiszerek kiiktatását legalább két héten keresztül kell tartani.
Az első két hétben kerüljük a tartósított húskészítményeket, szalonnát, kolbászt,szalámit, füstölt halat, rákot, kagylót, citrusféléket, búzát, árpát, rozst, kukoricát, burgonyát,hagymát, diót, földimogyorót,növényi olajokat, tejtermékeket, sajtot, margarint, tojást, szeszes italokat, kávét, élesztőt, csokoládét és minden olyan terméket amiben mesterséges tartósítószer van.
Két hét eltelte után fokozatosan iktassuk be étrendünkbe az elhagyott élelmiszereket, kétnaponta vezessünk be egy egy újabb élelmiszert, s ha reakciót tapasztalunk, legalább még egy hónapig ne fogyasszuk. Ha feljegyeztük az étrendbe visszavett élelmiszert, hamar kiderül, melyeket kell kerülni.

Veszélytelen élelmiszerek, amelyek szinte soha sem váltanak ki túlérzékenységi reakciót: körte, őszibarack, fejes saláta, bárányhús, alma, barna rizs, hántolt rizs,sárgarépa.

Fontos! Diétánál kérjük a szakember segítségét, mivel a szigorú diéták mindig magukban rejtenek bizonyos egészségi kockázatot.

A cikk összeállításánál segítséget nyújtott a Readers Digest válogatása.