Melyik a „legjobb" lézeres szemműtét?

HírKlikk 2020. március 20. 18:00 2020. márc. 20. 18:00

A lézeres szemműtétek több mint 25 éve adják vissza az embereknek az éleslátás élményét, ám ez alatt a negyed század alatt rengeteget fejlődött a technológia. A fejlődésnek és tapasztalatoknak köszönhetően, ma már többféle látásjavító beavatkozás is elérhető.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy melyik a „legjobb” lézeres szemműtét – hiszen a beavatkozási típusok között egész nagy különbségek is adódnak. A következőkben áttekintést adunk az egyes eljárások előnyeiről és hátrányairól, hogy mindenki eldönthesse, melyiket tartja ideálisnak.

Az előzetes alkalmassági vizsgálaton dől el minden

Mielőtt azonban részleteznénk a lézeres szemműtéti eljárásokat, felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem mindenki szemproblémája alkalmas (bármelyik) műtéti beavatkozásra. Mindenképpen érdemes tájékozódnia arról, hogy miben térnek el egymástól az egyes lézeres szemműtét típusok.

Az előzetes alkalmassági teszt két okból is kötelező: egyfelől kideríteni, hogy műthető-e a páciens szeme lézeres eljárással, másfelől pedig ekkor határozza meg a szemész szakorvos, hogy melyik műtéti beavatkozás a legmegfelelőbb.

Általánosságban tehát azt mondhatjuk, hogy az a legjobb lézeres szemműtét, amelyik biztonsággal, megfelelő eredménnyel alkalmazható az adott páciens esetében.

A lézeres szemműtétek típusai és jellemzői

Abban az összes lézeres látásjavító beavatkozás azonos, hogy egy úgynevezett excimer lézerrel dolgoznak, ami a szaruhártya harmadik rétegében, az úgynevezett stromában végez kémiai átalakításokat, amelyek garantálják a tartós látásjavulást.

A kezelések közt az alapvető különbséget az jelenti, hogy miként jut el az operáló orvos a stroma réteghez. Ebből a szempontból megkülönböztetünk lebenyes és felszíni kezeléseket.

A lebenyes kezelések jellemzői

A lebenyes kezelések esetében a szaruhártyán az orvos valamilyen eszközzel lebenyt képez, amit felhajt, annak érdekében, hogy az excimer lézer a mélyebb szaruhártya rétegben dolgozni tudjon.

A lebeny képzés történhet femtosecundumos lézerrel vagy mikrokeraton késsel. A kezelés után a lebenyt visszasimítják.

Ezek az eljárások azért tesznek lehetővé fájdalommentes gyógyulást, mert csak a lebeny-széleken kell megtörténnie a hámosodásnak, ami kevesebb kellemetlenséggel jár a páciens számára.

Ide tartoznak a legmodernebb, leggyorsabban gyógyuló kétlézeres FEMTO kezelések, ahol a lebenyt egy femtosecundumos lézer hozza létre és a LASIK kezelések, ahol lebenyt mikrokeraton eszközzel készítik.

A felszíni kezelések jellemzői

A felszíni kezeléseknél az orvos eltávolítja a szaruhártya-hám egy részét, azért, hogy eljusson a stroma réteghez, ahol az excimer lézer el tudja végezni a beavatkozást. A hám eltávolítása történhet sebészeti eszközzel, alkohollal vagy lézerrel.

A kezelés után, az eltávolított szaruhártya rétegnek vissza kell hámosodni. Ez kellemetlenné teszi a gyógyulási folyamat első néhány napját. Az, hogy a regenerálódási folyamat eleje melyik pácienst mennyire viseli meg, elsősorban egyéni érzékenység függvénye, de különbséget jelenthet a hámeltávolítás módja is.

A kutatási eredmények alapján, a lézerrel történő hámeltávolítás a legkíméletesebb, ezek az úgynevezett érintésmentes, zero-touch, no-touch beavatkozások.

A PRK is ebbe a csoportba tartozik, ez a legrégebbi múltra visszatekintő eljárás, amikor az orvos mikrosebészeti eszközzel szabadul meg a szaruhártya hámréteg felső részértől. Az alkoholos hámeltávolítás kevésbé terjedt el, mert több szövődmény is kellemetlenné teszi a gyógyulást.

A végső látásélesség szempontjából mindegy, melyik kezelést végzik el. Mindegyik beavatkozás esetében ugyan olyan jól fog látni a páciens a regenerálódási folyamat végén. Ha azonban fontos a gyors gyógyulás, és hogy minél kevesebb időre essen ki a munkából, akkor érdemes FEMTO kezelésben gondolkodni.