Mi történik a fertőző vérmintákkal?

HírKlikk 2020. július 20. 16:07 2020. júl. 20. 16:07

Az egészségügyi intézményekben fokozottan figyelni kell a higiéniára, és ez a potenciálisan fertőző vérminták esetében különösen igaz.

A kórházakban és az orvosi rendelőkben rengeteg hulladék keletkezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint, ennek mintegy 15 százaléka potenciálisan fertőző, mérgező vagy sugárzó – arról nem is beszélve, hogy egyes hulladékok, például az injekciós tűk akár sérüléseket is okozhatnak – írta a 24.hu.

A magyar jogszabály szerint, a vér a különleges kezelést igénylő (fertőző) hulladékok közé tartozik. Miután a minták hulladékká váltak – azaz például átestek a tesztelésen –, kifejezetten erre a célra kialakított, folyadékzáró, mechanikai sérüléseknek ellenálló egységekbe gyűjtik őket. Ezeket bizonyos időközönként kiürítik, az ezzel foglalkozó szervezet pedig elszállítja őket.

Ezt követően az elhasznált minták a többi egészségügyi szeméttel együtt egy, az ilyen típusú hulladékok kezelésével foglalkozó telepre kerülnek. Itt aztán vagy elégetik, vagy fertőtlenítik, felaprítják őket. Ilyen állapotban már erre kijelölt szemétlerakókban is elhelyezhetőek. Fontos, hogy különösen veszélyes járványok alatt, a kórházi szemét kezelői minden szabályt betartsanak.

Forrás: 24.hu