Mikor tekinthető kórosnak a hajhullás

HírKlikk 2019. június 2. 21:12 2019. jún. 2. 21:12

Nyár elejére szervezetünk vitamin- és ásványianyag-tartalékai végképp kimerülőben vannak, ami nemcsak közérzetünkön, de hajunk, bőrünk állapotán is megmutatkozik. A nehéz téli ételek okozta zsírpárnáktól is ilyenkor kezdünk megszabadulni. A kimerült szervezet azonban sokszor nehezen viseli az újabb megpróbáltatást, és hajhullással reagál.

A fontos tápanyagok hiánya szinte azonnal megmutatkozik a haj állapotán: fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint szokott. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, illetve a vas, a réz és a cink pótlásával azonban pár hét alatt rendeződhet a normális állapot.

Arról, hogy egészséges vagy már kóros mértékben hullik a hajad, számolással győződhetsz meg: ha a hajkefében több mint száz hajszálat találsz egy fésülködés után, akkor már elkezdheted keresni az okokat. Nézd át fejbőrödet, hogy egyenletes vagy foltos hajhullással állsz-e szemben, és mielőbb fordulj bőrgyógyászhoz, illetve háziorvoshoz: már egy vérvétel is felfedheti a lappangó problémát, a hajszálak mikroszkópos elemzése pedig további okokat tárhat fel. 

A hajhullás egyik leggyakoribb oka a várandósság, nemcsak a kilenc hónap alatt, de a szülést követő fél-egy évben is több hajszálat veszíthetünk. Oka legtöbbször a vitamin- és ásványianyaghiány, illetve a progeszteronszint megnövekedése, mely miatt a szokásosnál több hajszál jut nyugvó fázisba.

Súlyos, hosszú ideig tartó betegségek, lázas állapotok után, melyek legyengítették a szervezet energiaraktárait, szintén könnyen kialakul a hajhullás, ahogy egy rossz fog vagy pajzsmirigy rendellenességek miatt is.

Különböző gyógyszerekre is érzékenyek lehetünk: egyes antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók vagy magas vérnyomás elleni szerek szintén gondot okozhatnak, de a túl magas A-vitamin tartalmú étrend kiegészítőkkel sem árt óvatosnak lenni.

Ahogyan a férfiakét, úgy a nők életét is megkeserítheti a genetikai eredetű, öröklött kopaszodás - a hajhullásos esetek több mint ötven százalékát ez okozza. Míg a férfiak haja V alakban kezd fogyni, addig a nőknél inkább egyenletes hajritkulás figyelhető meg.

A hajgyökerek ugyanis egyeseknél öröklötten túlérzékenyek az androgén hormonokra, így a hajhagymák sorvadni kezdenek, végül pedig egyszerűen leállhat a hajtermelés. Legtöbbször a klimax hatására alakul ki, de előfordulhat fiatalabb korban vagy hormonális zavarok esetén is.

Ahogyan a vitaminhiánytól, úgy a tartós stressztől is megbetegedhetünk, és könnyen kialakul a hajhullás is. Egy közeli hozzátartozó halála, tartós munkahelyi vagy családi feszültségek, depresszió vagy megoldatlan lelki problémák mind hajvesztéshez vezethetnek, ahogy a szorongás is.

Minden nap rendszeresen ápolod a hajad, különböző pakolásokat is használsz, mégis tele van a hajkefe hajszálakkal? A háttérben a hajhagymákra szokatlanul nagy terhet rovó frizura is állhat: a szoros lófarok, mely erős húzó hatást gyakorol vagy a hajhosszabbítás mind a hajhagymák elerőtlenedését, végül kikopását okozhatja.

Forrás: Life.hu