Mit tehetünk a koronavírus ellen?

HírKlikk 2020. január 26. 12:20 2020. jan. 26. 12:20

A koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon.

Nagyjából egy hónapja jelentették először, hogy egy új, eddig nem ismert koronavírus okozott több súlyos betegséget Kínában. A regisztrált betegek száma az elmúlt napokba ugrott meg. A betegek többségét Vuhan városában diagnosztizálták, de Pekingben, Shanghajban és Guangdong tartományban is regisztráltak fertőzéseket. Ráadásul Kínán kívül más ázsiai államokban, így Dél-Koreában, Japánban, Tajvanon, Thaiföldön, USA-ban, Makaóban, és tegnap már Franciaországban is felütötte a fejét a vírus.

 

Hogyan terjed?

2002-2003-ban már volt egy hasonló járvány, amely szintén Kínából indult, és szintén koronavírus okozta. A SARS (severe acute respiratory syndrome (súlyos, akut légzőszervi tünetegyüttes) összesen 37 országot érintett, Ázsián kívül többek között Kanadát és az USA-t, de egy-egy esetet Írországban, Romániában, Svájcban és Spanyolországban is regisztráltak. Mintegy 8100 ember betegedett meg, és 774 halálos áldozata volt a fertőzésnek.

A vírus emberről emberre is képes terjedni. Emiatt a fertőzés valószínűleg jóval gyorsabban és szélesebb körben képes elterjedni, mint azt korábban hitték. Akkor még úgy vélték, hogy a fertőzés úgynevezett zoonózis, állatról emberre terjed. Az első esetek is ezt a feltételezést támasztották alá, hiszen azokat egy állatokat és tengeri herkentyűket árusító, hatalmas piacra vezették vissza.

A koronavírusok nevüket jellegzetes alakjukról kapták. Állatokat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, és az is előfordulhat, hogy egyik fajról a másikra terjednek. Jelenleg hét olyan törzsről tudunk, amelyek az embernél is betegségeket okozhatnak – elsősorban felső légúti és emésztőrendszert érintő panaszokat. 

A rendkívül gyakori, komolyabb tüneteket általában nem okozó, egyszerű nátha is adhat okot a koronavírussal való fertőzöttségre. Emellett azonban a koronavírusok tüdőgyulladást és bronchitist, vagyis a hörgők gyulladását is okozhatják, ami jóval súlyosabb tünetekkel jár együtt. A 2002-2003-as járványt okozó SARS-CoV vírus különlegessége, hogy az alsó- és a felső légutakat egyaránt megtámadta.

A 2019-nCoV fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei:

  • magas láz,  
  • száraz köhögés,  
  • mellkasi fájdalom,  
  • légzési nehézségek, 
  • fáradékonyság. 

A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint, mindkét tüdő érintett lehet.

A WHO javaslata alapján, a fertőzés megelőzéséhez rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szájat és az orrot (zsebkendővel vagy a könyökhajlattal), és kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik a felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják.

Különösen körültekintőnek kell lenniük azoknak, akik Ázsiába, elsősorban Kínába utaznak. Nekik az arcmaszk viselése is javasolt.

Forrás: Egészségkalauz