Ki a Duna vizét issza...vigyázzon

HírKlikk 2020. június 27. 11:37 2020. jún. 27. 11:37

Több mint 52 féle gyógyszerhatóanyag dunai jelenlétét mutatta ki egy friss tanulmány, amiből 32 jut el a budapesti ivóvízbe – írja a Víz, Gáz, Fűtéstechnika szaklap.

Egy 100 folyamkilométeres két nagy vízmű mintegy kétmillió embert lát el parti szűrésű ivóvízzel Budapesten és környékén. Ez azt jelenti, hogy a régióban az ivóvíz mennyiségének nagyjából kilencven százaléka a Dunából származik a folyó közelébe telepített csápos kutakon keresztül.

A víz természetes szűrését pleisztocén kori (ez a földtörténeti kor két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt ért véget) kavics és homokréteg végzi. Magyar kutatók megvizsgálták, hogy ez a természetes szűrőrendszer mennyire hatékony azokkal a kémiailag aktív gyógyszerhatóanyagokkal szemben, amelyek az emberi anyagcsere, illetve a vécén lehúzott lejárt gyógyszerek révén kerülnek a folyó vizébe a tisztított vagy tisztítatlan szennyvízzel együtt.107 mintát vettek a Dunából, környező kutakból pedig közel 100-at – írja a portál.

Azt vizsgálták, hogy egyes hatóanyagok milyen gyakoriak, milyen koncentrációban jelennek meg, illetve mennyire hatékonyan szűri ki ezeket a parti szűrés.

Az eredményeket bemutató tanulmány az Environment Pollution nevű szaklapban jelent meg.

A keresett 111 hatóanyagból 52-t találtak meg a Duna vizében. A leggyakoribb egy szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt gyógyszer volt, ösztrogént a minták 42 százalékában találtak (ez gyakran női fogamzásgátlókból kerül a vízbe).

A parti szűrés 95 százalékos hatékonyságot mutatott, az 52 dunai hatóanyagból 32 kerül az ivóvízbe.

A hatóanyagok könnyen okozhatnak egészségkárosodást – figyelmeztettek a szerzők.