Így kapta a "Nokiás" nevet a BKV megbízott ex-vezérigazgatója

HírKlikk 2016. augusztus 7. 13:49 2016. aug. 7. 13:49

Blogsorozatunk nyolcadik részében felelevenítjük a Hagyó-ügy ékkövének, a nokia dobozos vádnak a születését.

A karaktergyilkosság kettesbe kapcsol, egy hónappal a választások előtt egy mindenki számára érthető összeggel, tizenötmillió forint átvételével vádolják meg Hagyót egy interjúban. Ahogy eddig is, egyszerű kérdezz-felelek formában próbáljuk körüljárni a nevezetes Balogh Zsolt interjúk születésének körülményeit, illetve azokat az ellentmondásokat, amelyeket a rendőrök egész egyszerűen nem akartak észrevenni.

Balogh Zsolt az OGY választások előtt egy hónappal kezdett interjúkat adni a nokiás dobozról, és csak a jobboldali médiának nyilatkozott. Először a Magyar Nemzetben, később a Hír TV-ben folytatódott a lejárató kampány. A nokiás doboz azonban egyre varázslatosabbá vált, mivel a volt vezérigazgató a pár nappal korábbi vallomásához képest nyilatkozataiban mindig máshogy mesélt a pénz forrásáról és a doboz átadásának körülményeiről. A nokiás doboz sztori ellentétei azonban a nyomozóknak soha nem tűntek fel, holott csak ők ismerhették az összes verziót. Az ország csak a nyilatkozatokat olvashatta, és ekkor már mindenki tényként kezelte Balogh terhelő állításait.

Mikor beszélt először Balogh Zsolt a nokiás dobozról?

Balogh első outcommingja az OGY választások előtt egy hónappal volt. A Magyar Nemzetben 2010. március 6-án "Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak" címmel jelent meg a teljes interjú, amit vele készített a jobboldali média.

Miről szólt ez az interjú?

Balogh lényegében a BKV-n belüli szerepéről beszél részletesen, és arról, hogy állítólag "halálos fenyegetéseket kapott" ami miatt úgy érzi, be kell számolnia az "igazságról".

Mi volt Balogh szerint az "igazság"?

Ebben ez első interjúban azt állította, hogy Hagyó Gödöllőn azt mondta neki, hogy "éves tagdíjat kell fizetnie, tizenötmillió forintot, készpénzben, karácsony előtt." Balogh elmondása alapján kb. mintegy hetvenmillió forint jutott Hagyóhoz rajta keresztül. És azóta tudja, hogy "tizenötmillió fér el egy nokiás dobozban, mert egyszer például abban adta át az összeget - nyilatkozta ő. A riporter kérdésére azt is elmondta, hogy a pénzt a BKV-nál adták össze, a Hagyóhoz közel álló vezetők, akik pedig a BKV körüli cégektől szerezték a pénzt. Arra a kérdésre, hogy hol adta át a pénzt, a válasz az volt, hogy Lelovics Ottó szobájában.

Hol folytatódott a nyilatkozatturné?

Szintén a jobboldali médiában, egy nappal később. Balogh ez alkalommal a Hír TV-nek adott interjút. A 2010. március 7-i beszélgetésben szintén megerősítette, hogy Hagyónak több alkalommal juttatott el pénzt.

De honnan gondolhatjuk, hogy nem ez az igazság?

Onnan, hogy Balogh a kecskeméti bíróság előtt bevallotta, hogy valótlanul fogalmazott meg terhelő állításokat Hagyóra. Egyébként már korábban is alá lehetett volna támasztani, hogy nem mond igazat.

Hogyan?

Balogh saját magát hazudtolta meg az interjúk során. Ugyanis az interjúkban elmondott állításai lényeges pontokon ellentmondanak az azokat megelőző, rendőrségen tett vallomásának.

De miért tett Balogh ellentmondásos nyilatkozatokat?

Azt nem tudni, mindenesetre később - már 2014-ben - a tárgyalás folyamán meglehetősen érdekes kijelentést ezzel kapcsolatban: Balogh bírósági észrevételében közölte csak, hogy nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen. További kérdésekre azonban nem volt hajlandó válaszolni.

De a nyomozás során nem tűnt fel senkinek, hogy Balogh össze-vissza beszél?

Úgy tűnik, a nyomozók nem néznek tévét, és nem olvasnak újságot. A gond az viszont, hogy csak a BRFK-soknak lett volna lehetősége arra, hogy jobban megvizsgálják Balogh nyomozati vallomását. Csak ők hasonlíthatták volna össze Balogh állításait, és jöhettek volna rá, hogy itt valami nem stimmel. A vallomás ugyanis ténykérdésekben tér el a vádlott médianyilatkozataitól.

A nokiás dobozos vallomások miatt kapta "Nokiás Balogh" nevet?

Nem. A "Nokiás" jelző korábban ragadt rá. 168 óra már 2009. szeptember 25-én - fél évvel az első nokiás dobozos vallomása előtt - "Nokiás Baloghként" emlegette. A cikk szerint Baloghnak ugyanis állítólag külön Nokia telefonja volt Hagyóhoz. Valószínűleg Baloghnak pont e beceneve miatt juthatott eszébe, hogy a képzeletbeli pénzt, pont egy képzeletbeli nokiás dobozba tegye bele.

Forrás: themagicbox.hu