A budapestiek többsége egyetért Karácsony Gergellyel

HírKlikk 2020. július 11. 09:52 2020. júl. 11. 09:52

A fővárosi lakosság döntő többsége szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a szociális hozzájárulási adó emelése miatt, újabb 12 milliárd forintot von el a fővárostól.

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogyan vélekedik a fővárosi lakosság a júniusi döntésről. A megkérdezettek 69 százaléka nem támogatja ezt, a kormány számára pedig különösen figyelmeztető, hogy a bizonytalan szavazók háromnegyede is ellenzi az elvonásokat. 

A választók azonban mind a kormány, mind a főváros részéről érzékelnek politikai blöfföt. A megkérdezettek többsége (59 százalék) szerint, a kormány csak politikai okokból feszíti a húrt Budapesttel, de nem hagyja csődbe jutni a várost. Igaz, az MSZP-P és DK tábora pesszimistább.

A többség szerint (52 százalék) a főpolgármester is túlzott, amikor csődveszélyről beszélt az elvonások miatt, míg 42 százalék reális veszélynek tartja ezt. Az talán nem meglepő, hogy a fideszes választók 87 százaléka szerint, nem kell csődtől tartani, de Karácsonynak intő jel lehet, hogy a bizonytalanok 53 százaléka sem hitte ezt el eddig.

A kormányzati elvonásokra válaszul, Budapesten megszorításokra is sor kerülhet. A felmérésben felvetett lehetőségeket általánosan elutasítja a többség. A budapestiek egyedül a parkolási díjak emelésében bizonyulnak relatív engedékenynek (41 százalék), de ennek is inkább több ellenzője akad.

A választók leginkább a szociális ellátásokon való spórolást és a helyi adók emelését ellenzik (87-87 százalék). Jelentős elutasítottsága van a tömegközlekedésen való spórolásnak (82 százalék), a fővárosi cégek szolgáltatásai csökkentésének (ritkább szemétszállítás), illetve a kulturális intézmények finanszírozásának csökkentésének sem örülnének a lakosok. A legújabb front az útfelújítások kérdése: a főváros csökkentette a felújítási alapot, ami főleg a kormánypárti kerületeket érintette. Válaszul a kormány saját alapot hozott létre, amire a kerületek pályázhatnak. A választók szerint, a fővárosnak kell az utakról döntenie (66 százalék), ráadásul a fideszesek relatív többsége (40 százalék) is így gondolja.

 

Forrás: Népszava