A Fidesz ökle megfenyegette a kormánytól független sajtót

Föld S. Péter 2020. augusztus 19. 17:30 2020. aug. 19. 17:30

Mint annyian mások, a 24. hu is beszámolt arról, hogy az Átlátszó kedden leleplezte Szijjártó Pétert, amint éppen egy NER-lovag, Szijj László jachtján nyaral. A Lady MRD nevű hajó mintegy 7 milliárd forintot kóstál, egy ilyen járgányt nem két fillér kibérelni. Ezért is kérdezte meg a sajtó Szijj Lászlót, hogy milyen feltételekkel időzik a Szijjártó és családja a jachton. A NER által kedvezményezett milliárdos válasza minden igényt kielégítő volt: azt mondta az őt kérdező újságírónak, hogy „köszönöm az érdeklődést”. Lefordítjuk magyarra: Boldog karácsonyt! Ugyanez a kipcsákul is tudóknak: kapjátok be!

Ennyi a történet, amelynek lényege, hogy a magyar kormány egyik tagja egy olyan ember baráti szívességét veszi igénybe, aki sorra nyeri el a közbeszerzéseket, és akire ezért azt lehet mondani, hogy közpénzen gazdagodott, a NER egyik legnagyobb kedvezményezettje. Vagyis, Szijjártó nyaralása felvet bizonyos morális kérdéseket, hogy az esetleges jogi vonatkozásokról most ne is beszéljünk.

Itt lép a képbe Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő, egykori elszámoltatási biztos, aki a 24.hu újságírójának, Spirk Józsefnek a következőket írta: sebaj, lesznek fotók a gazdid luxusáról  is.

Mielőtt továbbmennénk, meg kell jegyeznünk, hogy ez a Budai Gyula ugyanaz a Budai Gyula ügyvéd, akiről az atv.hu beszámolója alapján, ezt írta 2010 novemberében a Nol.hu: „Színlelt szerződések sorát ellenjegyezte Budai Gyula ügyvédként, még 2003-ban – a becsapott földtulajdonosok állítása alapján. A portálon részletesen leírnak egy esetet, amikor egy vállalkozó több, Tököl környéki gazdával kötött csereszerződést – így megakadályozhatják, hogy valaki elővásárlási jogával éljen – földjük megszerzésére. A területet egy ismerőse nevére kellett iranti. Egy négy hektáros földért például egy antik állóórát, egy csaknem egy hektáros területet pedig egy előszobafalra és egy cipősszekrényre cseréltek. Legalábbis a szerződés szerint.

A valóságos, 130 milliós vételárból azonban egy fillért sem láttak, sőt – állították egybehangzóan a kárvallott idős emberek –, a csereszerződésekben megnevezett kacatokat sem látták soha.

Az atv.hu birtokába került dokumentumok szerint, mind a négy szerződést dr. Budai Gyula ügyvéd ellenjegyezte.

A munkába azonban hiba csúszott: a földtulajdonosokat elfelejtették lemondatni a tulajdonváltozással kapcsolatos fellebbezési jogukról. A hiányt csak később észlelték, így 2005 február-márciusban született meg az a négy nyilatkozat, amelyekben a négy érintett lemondott fellebbezési jogáról. Mind a négy nyilatkozatot dr. Budai Gyula ellenjegyezte.

A tulajdonosok egyébként csak ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy a 2003-ban született csereszerződéseket is Budai ellenjegyezte, addig ugyanis az ügyvéd létezéséről sem tudtak.

A tulajdonosok a mai napig nem kapták meg saját példányukat a csereszerződésekből, dr. Budai Gyula ügyvédi kérésre sem adta ki az iratokat.

Budai Gyula jelenleg a kormány elszámoltatási biztosaként tárja fel az előző kormány idején elkövetett törvénytelenségeket.”

Kicsit hosszasan időztünk Budai Gyula személyénél, de úgy éreztük, muszáj érzékeltetni, ki az a személy, aki morális magasságokból osztja az igazságot. A Budai által említett „gazdi” egyébként Varga Zoltán, a Central Média tulajdonosa, az ő fotóinak tervezett közlésével fenyegeti meg Budai képviselő a kormánytól független sajtót.

Budai Gyula ezek szerint, úgy gondolja, hogy egy korrupciógyanús ügy – Szijjártó külügyminiszter luxusnyaralása a NER egyik kedvezményezettjének jachtján – ellentételezhető egy másik ember feltételezett luxusával. Ha tehát beigazolódna, amit Budai képviselő sejtet, és a NER médiája által mostanság sokat támadott Varga Zoltán valóban luxusban él, akkor Budai képviselő és a NER szerint, nincs azzal baj, hogy egy magyar kormánytag baráti szívességet fogad el olyan embertől, akinek – nem függetlenül a kormány tagjaival ápolt viszonytól – milliárdok vándoroltak a folyószámlájára.