Zavar az erőben: össze-vissza magyarázkodnak a fideszesek

Föld S. Péter 2024. április 18. 14:45 2024. ápr. 18. 14:45

„Én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.” „De mivel a miniszterek állítják, hogy ez így van, én nem mondtam semmit ebben az ügyben. Akár, ha gondolják, vissza is vonom ezt az állításomat...” „Megrendített, amit az elmúlt hetekben a lassan 40 éve halott apám múltjáról elém tártak a nyilvánosságban.” Három mondat a magyar közélet közelmúltjából, amelyek mind a Fideszhez közeli közszereplőkhöz köthetők. Sorrendben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Kocsis Máté frakcióvezető és Sulyok Tamás államfő megfogalmazásait olvashatták. Ami az eltérő tematikájú mondatokban közös, hogy mindhárom azt jelzi: zavar van az erőben, az érintettek színvonaltalanul magyarázkodnak, ami korábban nem volt jellemző a Fidesz kommunikációjára.

Sulyok Tamás és Gulyás Gergely furcsa, leginkább őszintétlenségről árulkodó mondatairól nemrég a Hírklikk is beszámolt, ám Kocsis Máté frakcióvezető gondolatainak értelmezésével még adósak vagyunk az olvasóknak. Kocsis a Telexnek azt mondta: „nehezen tudom elképzelni, hogyha Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére.” Ezzel arra utalt, amit korábban úgy fogalmazott meg, hogy szerinte Magyar Péterből a sértettség beszél, mert elhagyta a felesége és ezért elveszítette a jól fizető állami állásait.

Vagyis Kocsis szerint Magyar Péter csak azért lehetett az állami Diákhitel Központ vezetője, mert a felesége miniszter volt Orbán Viktor kormányában. Ezt a kínos, a magyarországi viszonyokat jól jellemző beismerést Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője nem is hagyta szó nélkül. Kérdést intézett a miniszterekhez, az iránt érdeklődött, hogy „Ön hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta?” Jellemző módon, a válaszolók mindegyike ugyanazt írta: „a vezetői kinevezéseknél mindig az adott munkakörre vonatkozó, megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadók.” Szó sincs tehát protekcióról, családi, rokoni, baráti összefonódásról, minden nyilvános és transzparens, nincs itt semmi látnivaló, tessék oszolni és szépen továbbhaladni. Így értelmezhető a kormánytagok válasza az ellenzéki képviselő kérdésére, vagyis, gyakorlatilag meghazudtolták Kocsis Mátét. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a betegségéből lábadozó Gulyás Gergely a HVG-nek elismerte: a sok jogi végzettségű ember közül az ő javaslatára választották Magyar Pétert, mert ismerte őt és megbízott benne.)

Egymásnak is ellentmondanak tehát az urak, néha pedig még saját magukkal szemben sem következetesek. Kocsis Máté, miután megismerte a fideszes miniszterek álláspontját, miszerint nem rendszerszintű, hogy az ismeretségek, barátságok, rokoni kapcsolatok mentén osztogatják a jól jövedelmező állami állásokat, a következő, talányos gondolatmenettel állt elő.: „Én elfogadom a miniszterek válaszát. De ők meg fogadják el, hogy nekem joggal juthatott eszembe, hogy van-e összefüggés a két dolog közt. Hogy valaki Diákhitel Központot, közút-kezelőt meg mindent képes vezetni hirtelen. Csodálkoznék, ha ez spontán lett volna. De mivel a miniszterek állítják, hogy ez így van, én nem mondtam semmit ebben az ügyben. Akár ha gondolják, vissza is vonom ezt az állításomat, de értsék meg, a gyanú alappal fogalmazódott meg bennem.”

Ebből az okfejtésből leginkább az látszik, hogy Kocsis frakcióvezető felköpött a levegőbe és aláállt. Másként nem lehet értelmezni ennek a jogi végzettséggel rendelkező – Gulyás Gergely és Magyar Péter évfolyamtársa volt az egyetemen – embernek a zavaros, összefüggéstelen mondatait. Kocsisnak alapos a gyanúja, hogy Magyar érdemtelenül, kizárólag felesége pozíciójának köszönhetően kapta meg a jól fizető állásokat, de ha a miniszterek mást állítanak, akkor vegyék úgy, hogy ő nem is mondott semmit, és akár vissza is vonhatja, amit nem mondott.

Három olyan mondat a közelmúlt közéleti kommunikációjából, amelyek ebben a formában korábban nem hangozhattak volna el. Mindez azt jelzi, hogy zavar van a Fidesz kommunikációjában, Orbán Viktor pártja jelenleg nem uralja, hanem megérteni és követni igyekszik a történéseket. Ebben pedig nincs gyakorlatuk, ők a diktáláshoz szoktak, ahhoz, hogy ők mondják meg, mire kell reagálnia az ellenzéknek. 

Most minden fordítva van: Sulyok államfő nem a holokauszt áldozatai miatt szomorú, hanem azért rendült meg, mert apjáról súlyos dolgok derültek ki a nyilvánosságban, Gulyás miniszternek nincs köze ahhoz, ami mostanában kiderült, de ha mégis, akkor egyszer majd valakik hálásak lesznek neki. És végül itt van Kocsis frakcióvezető, aki mondott valamit, de miután a nála is nagyobbak nem értenek vele egyet, úgy döntött, hogy ebben az esetben mégsem mondott semmit.

Őrület, de van benne rendszer. Nemzeti Együttműködés Rendszerének hívják, de szólítsátok egyszerűen csak NER-nek.