Üzent a Fidesz a családoknak: aki nem dolgozik, ne is egyék!

Föld S. Péter 2024. április 15. 15:15 2024. ápr. 15. 15:15

A Fidesz fennállása óta nem először bizonyította szociális érzéketlenségét. Azt, hogy eleresztette a legszegényebbek kezét, és csak a felső tízezerhez tartozó csókosok, valamint a középosztálynak kinevezettek érdekeit képviseli. Április 4-én Hende Csaba, a párt országgyűlési képviselője, a parlament törvényalkotási bizottságának ülésén azzal utasította vissza a családi pótlék emeléséről szóló ellenzéki javaslatot, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”.

A Fidesz és szövetségese, a KDNP ezúttal is azt bizonyította, hogy senkit nem hagynak az út szélén, sőt: a legelesettebbeket belerúgják az árokba. Hogy a Fideszben miként értelmezik az Orbán Viktor által meghirdetett munkaalapú társadalmat, azt Hende Csaba meg is indokolta. Szerinte „teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban... akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék”.

Hende az RTL Híradó kérdésére válaszolva megismételte, hogy komolyan gondolta, amit mondott. „És nyilván önök is ismerik Szent Pálnak a thesszalonikaiakhoz írott levelét. Azt mondta, hogy aki nem akar dolgozni, az ne is egyék. Ezt így kell érteni.” 

Nem tudni, honnan vette Hende úr, hogy mindenkinek ismernie kellene Szent Pálnak a thesszalonikaiakhoz írott levelét. (És aki ismeri, annak muszáj egyetértenie a szent ember gondolataival.) Még egy régi időkben élt szent is tévedhet, a magukat a kereszténység letéteményeseinek mondó Hendéről és a Fideszről nem is szólva.

A probléma egyébként nem az, hogy Szent Pál mit üzent a thesszalonikaiakhoz, hanem hogy a családi pótlék összege 2008 óta változatlan. Egy gyerek után 12 200 forint, két gyerek esetén, gyerekenként 13 300 forint, három vagy több gyerek után gyerekenként 16 000 forint. Azóta eltelt 16 év, volt némi infláció, a magát családok barátjaként meghatározó kormány által biztosított családi pótlék vásárlóereje ez idő alatt a felére zsugorodott.

Hende nem a saját kútfejéből merített, amikor arról beszélt, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék. Más összefüggésben Orbán Viktor is mondott hasonlót. Például 2019-ben, amikor gyakorlatilag ingyenélőknek nevezte a romákat. Másként ugyanis nemigen lehet értelmezni, ahogy Orbán a Debreceni Ítélőtábla akkori döntését kommentálta. Emlékeztetőül: a bíróság jogerős döntésében kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában a szegregált (elkülönített) oktatás gyakorlata sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért évenkénti és személyenkénti bontásban összesen mintegy százmillió forint kártérítést kell fizetni. „...De ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak.” Ezt mondta Magyarország miniszterelnöke, aki úgy tett, mintha nem tudná: nem munkabér helyett, hanem a szegregáció okozta hátrányok miatt járt a gyöngyöspatai romáknak a pénz.

2011 márciusában a jelenleg építési és közlekedési miniszterként dolgozó Lázár János is megnyilvánult. „Én soha nem szégyelltem, hogy amim van, azért dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról-kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér, én azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem" – mondta Lázár, akkor még Hódmezővásárhely polgármestereként a megyei jogú város közgyűlésén. 

2014 decemberében Fábián Barna a köztévé mindenre alkalmas (és ennél fogva mindenre kapható) műsorvezetője a M1 Ma reggel című műsorában kemény kérdést szegezett a kereszténydemokrata nagyágyú, Harrach Péter mellének. „Múltkor láttam, egy érdekes kimutatást, felmérést, amelyben az szerepel, hogy a gyermekek egy része nem azért megy be reggeli nélkül az iskolába, mert a szülők nem tudják neki elkészíteni, vagy csomagolni, hanem egyszerűen nem éhes.” Mire Harrach: gondolom, ez életforma kérdése.

Életforma – ez a Fidesz-KDNP válasza a magyar társadalom problémáira. Életforma, hogy nem szülünk a keszthelyi kórházban, mert bezárták a szülészetet, hónapokat várunk egy laborvizsgálatra, éveket egy térdprotézis műtétre. Életforma, hogy bár évtizedekig fizettük az egészségügyi járulékot, most mégis a fizetős egészségügy felé terel bennünket a kormány. Életforma, hogy Mészáros Lőrinc helyettünk is gazdagodik, Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének kastélyai és hotelei vannak, a miniszterelnök apjának a nevén pedig milliárdokat érő birtok Hatvanpusztán.

Ezt üzeni ma a magyaroknak Hende Csaba országgyűlési képviselővel a Fidesz: hogy a gyerekek tehetnek arról, van-e munkájuk a szüleiknek. (És ha van, abból meg lehet-e élni tisztességesen.) Mert ne feledjük: bár Hende és társai ezt helyzetükből kifolyólag nyilván nem tudják, de Magyarországon úgy is lehet szegénynek lenni, ha az embernek fedél van a feje felett és dolgozik. Ezért volna alapvetés emelni a családi pótlék 2008 óta változatlan összegét, és nem csak a szlogenek szintjén beszélni a családok, a gyerekek fontosságáról.