Orbán Viktor, a háborúpárti

Sas István 2024. április 24. 10:25 2024. ápr. 24. 10:25

Szerintem egyértelmű (talán még néhány fideszes is belátja), hogy az a politikus háborúpárti, aki a háborút elindító agresszort támogatja és durván bírálja az áldozatot, keményen ellenzi, akadályozza a támogatását és védelmét.

A békét, Magyarország biztonságát nem Brüsszel (magyarul az Európai Unió és a NATO) fenyegeti, hanem a cári orosz birodalom újraépítését tervező Putyin. Lássuk be, ha az oroszok győznek és elfoglalják Ukrajnát, akkor a ruszkik nem haza mennek, hanem megjelennek a magyar határon is. A kárpátaljai magyar kisebbség helyzete is sokkal rosszabb lenne... Putyin ráadásul az ukránok oroszosítását tervezi, ezt az elhurcolt ukrán gyermekek nevelőtáborban történő átnevelése is bizonyítja. Ez részben népírtás. Az is biztos, hogy egy ukrajnai győzelem után az oroszok nem állnának le, később más országokat is megtámadnának, megpróbálnának elfoglalni.

Orbán Viktor és az előírt szöveget felmondó lakájai szinte soha nem említik Putyint és Moszkvát, beszédeikben mindig Brüsszelt és Ukrajnát szidják. Azt harsogják, hogy Brüsszel és a NER demokratikus ellenzéke háborúpárti. Ez már sajnos nem is meglepő, hiszen az Orbán-rendszer propagandájának régóta az egyik alapelve, hogy a saját bűneiket és hibáikat rákenik másokra, és ezt addig ismételgetik a megszállt sajtóban és a drága plakátokon, amíg a nép elég nagy része el nem hiszi. Miközben az oktatásra és az egészségügyre nincs elég pénz, a propagandára folyamatosan milliárdokat költenek. A Transparency International Magyarország írt nemrég arról, hogy Rogán Antal az idén is növelte a propagandára költhető adóforintok mennyiségét. A tavalyi magas inflációra hivatkozva, 17,6 százalékkal növelték meg a szolgáltatásaik árát a kormány főkommunikátorának, Balásy Gyulának a cégei. A G7 korábbi számításai szerint pedig a kormányközeli üzletember a két cégén keresztül kevesebb, mint egy évtized alatt akár 1360 milliárd forintnyi állami megbízást is bezsebelhetett.

Az Orbán-rendszer propagandáját szemlélve, nekem az szokott eszembe jutni, hogy szegény Goebbels biztosan forog a sírjában, mert Tóni, vagyis Rogán Antal lenyúlta (NER-es újbeszéllel: megvédte) a náci rendszerben sikeresen használt propaganda módszereit.