A Finkelstein-hagyaték, avagy Habony működik

Németh Péter 2021. április 5. 08:57 2021. ápr. 5. 08:57

„Meg akartam változtatni a világot, és ezt meg is csináltam. Rosszabbá tettem” – mondta még 2013-ban Arthur Finkelstein, a Fidesz kampánytanácsadója, akiről egy volt fideszes közvélemény-kutató azt nyilatkozta, hogy nem volt jobb tanítványa Orbán Viktornál. Finkelstein elve volt az, és ezt Orbán segítségével át is ültette a magyar gyakorlatba, hogy olyan témákat kell feldolgozni, amelyektől félnek az emberek és ezeket úgy kell tálalni, hogy a veszély a balodalról jön. Az is a 2017-ben elhunyt, a negatív kampányok atyjaként is ismert szakember alapvetése volt, hogy „mindig támadni kell. Aki nem először üt, azt mások fogják megütni."

Finkelstein 2008-ban szerződött le a Fideszhez. Egyesek szerint már a szociálisnak nevezett népszavazás is az ő ötlete volt (George Birnbaummal, társával együtt), majd ezt követte az EU és az IMF támadása (2010), Soros György ellenségképként való felépítése (2013), a migráció és Soros összekapcsolása (2015).

Ma már nincs Finkelstein, legfeljebb személyi hagyatéka, Habony Árpád. Meg hát persze a gondolati hagyatéka: a negatív kampány, amelynek lényege – ahogy a 24.hu 2019-es cikkében is olvashattuk –, hogy kijelölnek a kampányban egy ellenséget, akit folyamatosan támadni lehet, és akire minden, a választók által rossznak vélt dolgot ki lehet vetíteni, hogy aztán elveszítse a választói bizalmát.

Finkelstein azzal számolt, hogy az ellenfél megpróbál majd ezekre a támadásokra reagálni, amivel viszont csak azt éri el, hogy a választók fejében a személye összekapcsolódik az ellene felhozott vádakkal. Az a legjobb, ha ezek a vádak minél meglepőbbek és sokkolóbbak, hiszen ez esetben sokkal inkább lehet arra számítani, hogy a média felkapja azokat és elkezdi terjeszteni.

Nagyjából itt tartunk most is; a Fidesz  már teljes mértékben sajátjává tette a Finkelstein-modellt, bizonyítva ezzel a fentebb már bemutatott állítást, miszerint Orbán ideális tanítvány volt.

Egy év múlva választások lesznek Magyarországon. Orbán három kétharmados győzelme után az ellenzék megtette azt, amire eddig képtelen volt: összefogott, felismerve azt, hogy másként nem lehet esélye a regnáló hatalmat leváltani. A közvélemény-kutatások alapján, Orbánnak szembesülnie kellett azzal, hogy új ellenségképet kell alkotnia, a régiek – Soros, migránsok – kifulladóban vannak. Ráadásul a világjárvány megjelenése nevetségessé is tette volna e két elem életben tartását, s bár erre is történtek halvány kísérletek, a miniszterelnök pontosan érezte: ez kevés lesz 2022-ben. Senki nem gondolhatta, hogy számára, az egyébként szörnyen kezelt, valójában rettenetes magyarországi képet mutató járvány-helyzet fog esélyt kínálni. Sőt: az egészségügy válsága, a már az első hullámban is elkésett intézkedések, a világon sehol sem tapasztalt kiugró fertőzés-számok illetve halálesetek együttesen rádőlnek a kormányra, és eleve lefutottá teszik a jövő évi választást.

És ekkor húzott megint 19-re lapot Orbán. Erre a vakcinák év végi megjelenése adott számára lehetőséget; szembemenve ez Európai Unióval, Kínából és Oroszországból rendelt vakcinákat. Számítása bevált: az EU-szerződést elégtelenül teljesítő nyugati cégek miatt a tagországok lemaradásba kerültek, felkínálva Orbánnak az új negatív kampány lehetőségét. A magyar kormányfő azonnal felismerte az ebben rejlő lehetőséget, és beindította az ellenzék elleni támadását. A kijelölt ellenség a Gyurcsány vezette baloldal lett, amely oltásellenességével akadályozza a kormány sikeres védekezését. Olvassuk csak vissza a finkelsteini elvet: folyamatosan támadni, a rossznak vélt dolgot kivetíteni, így elvenni a választói bizalmat.

Természetesen a már hirdetésekben is megfogalmazott oltásellenességből egy szó sem igaz, de vajon igazuk volt-e a Soros Györgyöt támadó írásoknak, plakátoknak? Igaz volt-e a migránsokkal riogató kampány? És még folytathatnák a sort; se szeri se száma a jobboldali hazug támadásoknak. Ezek egy része csak gyenge kísérletnek bizonyult, hiába olvasták ki azokat a közvélemény-kutatásokból. Mert ne felejtsük: a finkelsteini módszer alapeleme a közvélemény kutatása, a negatív kampány előkészítése. A rossz, nem eléggé hatékony támadásokat viszonylag gyorsan maga mögött hagyta, hagyja a Fidesz, de oltásban a legjobbak vagyunk, versus az ellenzék oltásellenes, következésképp a magyar emberek halálát okozza, tartósnak és erősnek bizonyul.

Tudjuk, látjuk, hogy most erre alapoz Orbán. És arra, hogy az esetleges ellenzéki válasz, csak erősíti a hazug állításokat. Ördögi kör, mondhatnánk. És megint csak abban lehet bízni, hogy az embereket nem lehet a végtelenségig hülyének nézni.

Ez, sajnos, eddig nem jött be.