A köztévé sunyisággal rajtolt az Európa-bajnokságon

Föld S. Péter 2021. június 14. 07:26 2021. jún. 14. 07:26

Elkezdődött a tavalyról az idei évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság, s a köztévé már az első napokban megvillantotta morális mélységeit. Azt, hogy egy kis – vagy inkább nagy – sunyiságért nem kell a szomszédba mennie, s ha el akarnak titkolni valamit a nézők elől, gond nélkül megteszik.

A csapatok mérkőzés előtti letérdeléséről beszélünk. Arról, amiről többször is írtunk az elmúlt napokban. Például itt. És megírtuk, hogy mi erről Orbán Viktor véleménye, aki nem a sportszerűen szurkoló közönség, hanem annak suttyó része mellé állt. (Azt mondta a miniszterelnök, hogy minden vendégnek tisztelnie kell a fogadó ország kultúráját, s aki nem így tesz, az provokál.) Írtunk az ír nagykövetség reagálásáról, és most arról kell beszámolnunk, hogy a magyar állami tévé a közvetítései elején eltitkolja a nézők előtt, hogy mi történik a pályán.

Azt még látni szoktuk, hogy csapatok kifutnak a pályára, eléneklik országuk himnuszát, majd a következő pillanatban reklámot mutatnak, és a két csapat összeállítását. Utóbbit meglehetősen sajátos módon. Azt hihetnénk, azzal, hogy nagyban, az egész képernyőt kitakarva mutatják, hogy melyik csapatban kik játszanak, informálják a nézőket, a valóságban azonban ennek épp az ellenkezője történik: eltitkolnak egy lényeges információt a nézők elől, jelesül azt, hogy a csapatok nagy része letérdel a mérkőzések előtt, ezzel az egyezményes gesztussal fejezve ki, hogy elutasítják a rasszizmust, a kirekesztést. A köztévé nem mutatja ezeket a pillanatokat, mire visszakapcsolnak, már kezdődik a meccs, így a néző egy fontos, nem a labdarúgásról szóló, de attól nagyon nem független eseményről lemarad.

Nem először követ el hasonló gazemberséget az adófizetők pénzén élő (élősködő) közmédia. 2016-ban az olimpiai eszmét sikerült beszennyezniük. Bizonyára sokan emlékeznek az akkori szégyenre, akik nem, azok kedvéért felidézzük, hogy a 100 méteres pillangóúszás egyik előfutamát a 18 éves Yusra Mardini nyerte. Nem szír színekben, ami normális üzemmenetben természetes lett volna, hanem a menekült válogatott tagjaként. Yusra Maridin ugyanis menekült volt. Társaival együtt, úszva menekült a tengeren.

Az eseményeket közvetítő Knézy Jenő meg sem említette a nevét. Sem a versenyzők felsorolásakor, sem pedig az eredmények ismertetésekor. Mintha ez a 18 éves szíriai lány nem is létezett volna. Knézy riporter azt sem közölte a köztévé nézőivel, hogy a lány a menekült válogatott tagjaként indulhatott az olimpián.

„Letérdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, hanem a rasszizmust és diszkriminációt elszenvedőkkel szembeni tisztelet és szolidaritás kifejezése. A rasszizmusnak nincs helye. Büszkék vagyunk a fiainkra." Ezt a szöveget Írország budapesti nagykövetsége tette közzé a Twitteren. A nagykövetség bejegyzése Orbán Viktornak szól, aki az írek gesztusát provokációnak minősítette.

Talán még időben szólunk, hogy június 23-án, szerdán, a német válogatott ellen játszik a magyar nemzeti tizenegy. A mérkőzés Németországban lesz, s a házigazda német válogatott tagjai feltehetőleg letérdelnek majd a mérkőzés előtt. Ha a magyarok nem, akkor az – Orbán Viktor olvasatában – azt jelenti, hogy nem tiszteljük a fogadó ország kultúráját, és provokáljuk az ott élő embereket.