A nemzetközi sajtóban is téma a Spar és a magyar kormány vitája

HírKlikk 2024. július 12. 18:15 2024. júl. 12. 18:15

Miután a magyarországi Spar panaszt tett az újabb különadók miatt, ellenőrök százai árasztották el az üzletlánc boltjait, alaposan vizsgálódtak, és persze bírságokat is kivetettek – idézte a Die Presse az osztrák közszolgálati műsorszóró rádiójának nyilatkozó Nicole Berkmant, a Spar szóvivőjét.

A cég márciusban tett panaszt Margarethe Vestager, a gazdasági versenyért felelős, valamint Thierry Breton belső piaccal foglalkozó biztosnál az újabb magyar különadók miatt, és kötelezettségszegési eljárás indítását kérte – emlékeztet a Die Presse. A különadó keretében a magyarországi Sparnak idén az éves forgalma 4,5 százalékát kell befizetnie, míg ez korábban 4,1 százalék volt. A Spar jelenleg a második legnagyobb élelmiszerkereskedő Magyarországon, és idén 90 millió euró különadóval számol. Ez tavaly 76 millió euró volt. A szóvivő elmondta: a különadókat úgy alakítják, hogy azok „kizárólag külföldi cégeket érintenek”, de soha nem sújtják az adott területen működő magyar vállalatokat”.

Júniusban Margarethe Vestager találkozott az anyacég igazgató tanácsi elnökével, és a szóvivő szerint Vestager részéről „kedvező jelzéseket érzékelt” a cég. Időközben már Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is kérte a kötelezettségszegési eljárás megindítását Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől. Most a miniszter az ORF rádióban leszögezte: „a magyar adótörvények egyszerűen sértik az európai jogot, és diszkriminálóak”. 

A magyar gazdasági minisztérium a Spart márciusban „hamis és rosszindulatú állításokkal” vádolta meg, és azt állította, hogy a cég nem a magyar különadók miatt szenved veszteségeket, hanem saját rossz gazdálkodása miatt. 

Időközben a rádió szerint más ágazatokból is érkeznek panaszok magyarországi zaklatásokról és diszkriminációról, így az építőanyag- és a gyógyszeriparból, a közlekedési vállalatoktól, bankoktól és biztosítóktól. Az érintett cégek azonban többnyire nem hajlandók nyilvánosan állást foglalni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom