Berki Krisztián hősnek képzeli magát

Puzsér Róbert 2021. július 19. 14:22 2021. júl. 19. 14:22

„Bruce Willist sem ítélik el azért, mert a Die Hardban megöl ötven embert” – így fogalmazta meg véleményét az Indexnek adott interjújában Berki Krisztián az őt büntetőfékezés miatt sújtó bírósági ítéletről. A hungarocell aranytömbökkel verető kamumilliárdosnak eszébe sem jut örülni, amiért nem kell börtönbe vonulnia: látványosan elégedetlen a négy évre felfüggesztett két éves szabadságvesztéssel, és felmentésért fellebbez.

A fent idézett félmondat félreérthetetlenül jelzi, hogy miközben Berki Krisztián előszeretettel adja elő a minden hájjal megkent, ravasz médiaprovokátort, valójában nem egyéb, mint egy bármiféle kultúrát nélkülöző, ostoba szociopata. Annyit sem ért a maga társadalmi szerepéből, hogy ő nem egy hős, mint John McClane a Die Hardban, akkor már sokkal inkább az antihős Hans Gruberre emlékeztet, a magyar társadalom pedig a mai napig hiába várja, hogy valaki megmentse tőle – az első fokon született ítéletet elnézve pedig úgy tűnik, hogy ezt a szerepet az igazságszolgáltatás sem vállalja fel. Berki Krisztián tényleg nem érti a különbséget egy autóbusz utasainak megmentése és veszélyeztetése között?

Persze az sem volna pontos, ha Berki Krisztián Hans Gruberhez hasonlítaná magát, ő ugyanis legfeljebb Hans Gruber utolsó csicskásának a minőségét hordozza. Miután a bíróság felfüggesztett börtönt rótt ki az ámokfutó gazemberre, őszintén nem értem: nem azért tart fenn az állam a polgárok befizetett adójából börtönöket, hogy a Berki Krisztiánhoz hasonló, társadalmat veszélyeztető bűnözőket elszigetelje azoktól, akikre veszélyt jelentenek? Ha az megúszható következmények nélkül, hogy Berki Krisztián egy busz utasainak biztonságát szándékosan veszélyezteti, akkor vajon mi lesz a magyar társadalom kiszolgáltatásának következő stációja? Azokat sem lehet majd megbüntetni, akik ellopták a közvagyont? Úgy tűnik, ha Magyarországon bármilyen bűn méltó büntetéssel járna, az túl veszélyes precedens volna az ország teljhatalmú uraira nézve.