Csintalan Sándor: emberként szembeszállni egy embertelen rendszerrel

HírKlikk 2023. augusztus 11. 08:00 2023. aug. 11. 08:00

Miközben mindenhonnan az jön, hogy az összefogás nem működik, miközben az ellenzéki pártok nagyjából ugyanazt állítják, aközben azoknak, akik rendszerkritikusak, el kell dönteniük, hogy akarnak-e Magyarországon polgári, demokratikus, versengő, többpárt-rendszerű jövőt, vagy azt akarják, hogy a 2026-os választások után, ha összejövünk megbeszélni a haza sorsát valahol, akkor elvigyenek minket darabonként? – tette fel a kérdést Csintalan Sándor a Klikk Tv Mélyvíz című műsorának állandó vendége. Szerinte az ellenzéknek az a dolga, hogy megbuktassa az Orbán-rendszert, nem az, hogy azon gondolkozzon, van-e erre esély.

Annál a közönségnél, amelyik a Fideszt a kétharmadban tartja, működik a kormánypropaganda. Persze ez nem a magyar választópolgárok kétharmada, hanem a Fidesz parlamenti jelenléte, még akkor is, ha valahogy az emberek egy jelentős része úgy gondolja – mondta Csintalan Sándor. 

A szocialista politikus elmondta, egy olyan rendszerből jövünk, amiben voltak mindenféle tulajdonforrások, de piacgazdaság nem – ahhoz magántulajdonos kell –, a Fidesz viszont le tudta tolni a konzervatív keresztény értelmiség torkán azt, hogy a magyar tőketulajdonosok, magántőkések, azok úgy születnek, hogy az állam vagyonát élik föl, aminek történelmi helye, előzménye a magyar dzsentri. Tehát ez a magántőke az államnak ki van szolgáltatva, mint ahogy az állam is ki van neki szolgáltatva. „És ezt megeszik.”

Az ellenzéki politikának, az ellenzéki választóknak meg azoknak az embereknek, akik ellenzéki pozíciót foglalnak el és felelősek a hazáért, a jövőért, az unokáinkért, az a dolguk, hogy megbuktassák ezt a rendszert. Ahogy az MSZP politikusa mondta, ez a dolgunk, nem pedig annak a keresése, hogy van-e remény vagy nincs. „Azért jöttünk a világra, hogy emberek legyünk, és egy embertelen rendszerrel szembeszálljunk.” 

Szerinte, ha igaz az, amit mondunk erről a rendszerről, akkor az a dolgunk, hogy nemet mondjunk rá, érveljünk, beszéljünk másokkal. Ha tudunk írni, írjuk meg, ha munkahelyen vagyunk, alapítsunk szakszervezetet. Nem kell újat kitalálni. Ennél nagyobb hatalmak is összedőltek már, nyilván azért is, mert diszfunkcionálisan működtek, ami az Orbán-rendszerre is igaz. 

Az, hogy most már nem tudtak mit kitalálni, csak a kínai akkumulátorgyárakat, az azért azt mutatja, az ország elé állítható alternatívák tekintetében beszűkültek a lehetőségeik, és már csak kiárusíthatják Magyarországot. Szerinte ezért is vonják ki a pénzt a közoktatásból, az egészségügyből. Ha pedig hatalomban akarnak maradni, növelni fogják a politikai erőszakot.

Csintalan egy olyan öreg embernek tartja magát, aki a mai kérdésekre adott válaszokat keresi, és aki nem tudja megkerülni, hogy ne forduljon valamilyen szinten a múltba. Abba az időbe, amikor azt tanítottak, amit akartak. Régen és most is több történelemmel és politikával foglalkozó könyvet olvasott, amelyekből azt a tanulságot vonta le, hogy Európában minden politikai irányzatnak van mit szégyellnie.

„Nekünk, kommunistáknak – a Steinmetznek, az Osztapenkónak meg nekem, mert csak hárman voltunk – kevesebb okunk van szégyenkezni, mint a magyar szélsőjobbnak. Annál is inkább, mert a jelen állás szerint sem vagyunk hatalomban, és megjártuk azt az utat, ami intellektuálisan földolgozta ezt a kommunizmust”. A magyar jobboldal a Fidesszel együtt, ezt nem tette meg. Nem néztek szembe azzal, hogy például a Horthy lelkén egymillió ember halála szárad – magyarázta. 

Miközben mindenhonnan az jön, hogy az összefogás nem működik, miközben az ellenzéki pártok nagyjából ugyanazt állítják, aközben azoknak, akik rendszer-kritikusak, el kell dönteniük, hogy akarnak-e ennek a hazának egy polgári demokráciát, egy polgári demokratikus, versengő, többpártrendszerű jövőt, vagy azt akarják, hogy a 2026-os választások után, ha összejövünk megbeszélni a haza sorsát valahol, akkor elvigyenek minket darabonként? – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Majd azzal folytatta, hogy az ember erkölcsi lény, ahogyan ő maga is, és vannak dolgok, amiket meg kell tenni, még akkor is, ha nincs remény. Ha ezt az ember képes fölfogni, akkor például egy politikus vagy egy párt rá fog jönni, hogy olyan igazságokat is ki kell mondani, amelyek adott esetben, rövid távon nem népszerűek. De már el meri mondani, mert tudja, hogy kötelessége.

De jelenleg szó nélkül eltűrjük, hogy például „éppen kinyírják az Iványi egyházát”, és közben nem merjük feltenni magunknak azt a kérdést, hogy miről is van szó – hozta példának a MET sorsát Csintalan. Majd meg is válaszolta: húszezer gyerekről van szó, akiket „kidobnak a jégre.” Mert szerinte „előbb-utóbb kinyírják, kivégzik” Iványi Gábort. Majd hozzátette: nem egyszerűen vallásszabadságról beszél, hanem arról, hogy „szépen sutyiban, elfordított fejjel, tudomásul vesszük”, ami történik. „Ha olyan lennék, mint ő, akkor azt mondanám, hogy ez egy kvázi népirtás, 20 ezer gyerek a levesben. Akkor, amikor egyébként 40 százaléknyi funkcionális analfabéta van, és amúgy csicskásai vagyunk és elviseljük, hogy egy háborús agresszor a harmadik világháború szélén táncoltatja a világot. Ennek a bábkormánya Orbán Viktor vezetésével uralkodik rajtunk, mert nem merünk a saját erkölcsi érzékeink és igazságunk mellett kiállni” – fogalmazta meg véleményét Csintalan Sándor.

A Klikk Tv Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.