Dzsudzsák Debrecenben: boldog és csalódott

Föld S. Péter 2020. szeptember 23. 09:55 2020. szept. 23. 09:55

Tegnap hivatalosan bejelentették, amiről korábban már a Hírklikk is beszámolt, hogy a 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázs visszatért Debrecenbe. A magyar másodosztályban fog futballozni, de reményei szerint nem sokáig, mert a cívis város csapatával bajnoki címre tör, és arra készül, hogy visszatérjen az első osztályba. Dzsudzsák örül, hogy újból ott lehet, ahonnan elindult, amiatt viszont csalódott, amit – ahogyan fogalmazott – egyes újságoktól az elmúlt hónapokban kapott.

A DVSC edzése előtt hivatalosan is bemutatták a tiszteletére kilátogató mintegy ezer szurkoló előtt a csapat régi-új szerzeményét, a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázst, A válogatott korábbi (és leendő?) csapatkapitánya meghatottan köszönte meg az érdeklődést. Elmondta, hogy 33 évesen nem levezetni jött haza, s bár úgy tervezi, hogy Debrecenben fogja befejezni a pályafutását, biztos benne, hogy lesz még néhány jó éve.

Dzsudzsákról tudni kell, hogy egy Debrecenhez közeli kis településről, Nyírlúgosról indult, a DVSC-ben lett ismert futballista, ahol utolsó magyarországi mérkőzését 2007. november 23-án játszotta. Azóta csak külföldi csapatokban futballozott, és természetesen a magyar válogatottban. A holland Eindhovenben ment neki a legjobban a játék: nemcsak gólokat lőtt, de vezéregyénisége is lett a csapatnak. Ám évekkel később pályát váltott, és ettől kezdve nem futballistaként, hanem pénztermelő nagyiparosként kereste a kenyerét.

Persze, az vesse Dzsudzsákra az első követ, aki a helyében visszautasította volna az évente egymilliárd forintos kereseteket, ennyi pénzért még Mészáros Lőrinc is lehajol. Ezt tehát nem vethetjük a szemére, ám ettől még tény, hogy a magyar szurkolók csalódtak Dzsudzsákban. Elvettek tőlük egy reményteljes futballistát, aki ha talán nem is világsztár, de európai szinten magasan jegyzett labdarúgó lehetett volna.

Dzsudzsák más pályát választott, a luxuséletet, az átlagember számára száz évnyi munkával sem elérhető autócsodákat. Még egyszer: nem kárhoztathatjuk ezért, legföljebb csalódottak vagyunk, főleg azok, akik kedvelték ezt a többre hivatott fiatalembert.

Dzsudzsák imázsának az sem tett jót, hogy eltűrte a hatalom dörgölőzését, a közös fotókat Orbánnal és a legutóbbi időkben Szijjártó Péterrel. De, még egyszer, nem ez a legnagyobb baj vele, sőt, valójában nincs is vele baj: erőnléte állítólag megfelelő, mert bár hónapok óta nem játszott, az MTK-val edzett és Hosszú Katinka volt férje és edzője, Shane Tusup is tartott neki erőnléti edzéseket.

Hogy ez mire elég, sikeres lesz-e Dzsudzsák a Debrecennel, abban leginkább ő és azok reménykedhetnek, akik feltehetőleg nem kis fizetésért leigazolták. Mert pénzről, magyar szokás szerint, nem esik szó. Így csak tippelni tudunk, mennyit kereshet majd Dzsudzsák a DVSC-nél: többet, mint amennyit Nyírlúgoson, és kevesebbet, mint amennyit a Mahalacskától kapott.