Egymásra vannak utalva a pártok és a civilek

Sebes György 2023. december 21. 07:30 2023. dec. 21. 07:30

A civilek átlátják a társadalom problémáit és nagyra értékelik, ha figyelnek rájuk. Így olyan hátországot teremtenek a pártoknak, amelyre lehet és kell is támaszkodni. Egyebek között erről beszélt a Hírklikknek Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. Hozzátette, természetesen a pártok „viszik a bőrüket a vásárra” a választáson, de segíthet nekik, ha támaszkodnak a civilek támogatására.

Bár egy színházi előadást a színészek vihetnek sikerre, de ehhez szükségük van rengeteg – háttérben dolgozó – ember együttműködésére is. Ezzel a példával szemléltette Magyar György, mennyire fontosnak tartja a pártok és a civilek közös munkáját a jó választási eredmények eléréséért. Mint mondta, az előadandó darabot sem lehet csak az aktorokra bízni, mert ők egyedül semmire sem mennek. Nekik is kell az asszisztencia – a díszletet, a jelmezeket, a zenét előállítók tevékenysége, a rendező és asszisztense, az ügyelő és még ki tudja, hány ember összehangolt munkája.

A hasonlatot arra kérdésre válaszolva említette a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy mekkora szerepük lehet a civileknek a jelenlegi hatalom elleni választási összefogásban. A kulcsszó: a szimbiózis – mondott erre egy másik, ezúttal biológiai, de nagyon is a témához illő szakkifejezést Magyar György. Ami azt jelenti, hogy a civilek és a pártok egymást erősítve, közösen érhetnek el eredményt. Tévhit – tette hozzá –, hogy kizárólag egyik vagy másik a lehetséges siker letéteményese. Egymást kell erősíteniük, olyan együttműködést kell kialakítaniuk, amelyben valamennyi résztvevő jól jár.

Kétségtelen tény, hogy a választáson a pártok „viszik a bőrüket a vásárra” – erősítette meg az ügyvéd. Csakhogy nekik el kell fogadtatniuk magukat a társadalommal és ebben jelentős szerepet vállalhatnak a civilek. Így – együtt – lehetnek valóban hatékonyak. Vagyis mindenkinek a saját területén kell hasznossá tenni magát. A civilek – szögezte le Magyar György – nem a pártok helyébe lépnek, hanem melléjük. Egyikük sem hiheti azt, hogy kizárólag rajta múlhat a kívánt eredmény elérése. A hivatásos politikusoknak azonban nagy segítséget nyújthat, ha megosztják a munkát a közélettel foglalkozó civilekkel. Ők ugyanis jó esetben fel tudják emelni a pártokat és az együttműködés megsokszorozza az erőt.

A Civil Választási Bizottság elnöke e ponton felidézte az előző két választás messzire mutató tanulságait. A 2019-es önkormányzati voksolás előtti előválasztásnál teljes volt a pártok és civilek együttműködése. A jelenlegi hatalom ellenzéke azért is szerepelhetett jól, mert a pártok a civilekre bízták a szervezést, bátran hagyatkoztak az ő segítségükre – idézte fel Magyar György. Ezzel szemben a 2022-es parlamenti választás előtt ugyanez már nem működött ilyen jól. A pártok ugyan igénybe vették a háttérben a segítséget – magyarázta a helyzetet –, de a döntéshozatalt viszont már kisajátították. Mint az ügyvéd fogalmazott, béklyóba kötötték a civileket és ezzel elvették a kedvüket is a közös munkától. Az eredmény pedig önmagáért beszél.

Egyértelmű tehát, hogy a következő voksolások előtt változtatásra van szükség. A Civil Választási Bizottság elnöke szerint ennek érvényre juttatása belátás és politikai kultúra kérdése. Az alig több mint fél év múlva esedékes önkormányzati választás előtt a pártoknak el kell ismerniük, hogy a civileknél kisebb mértékben vannak jelen a társadalomban, s ha jót akarnak, ismét hagyatkozniuk kell a civilekre. Ne ők akarják például – jobbára a budapesti központokból – megmondani, ki legyen a képviselő- vagy polgármester-jelölt helyben. Olyan emberek indításában kellene megállapodni, akik elfogadhatók a helyi közösségeknek. Nem biztat tehát sikerrel, ha uralkodni próbálnak a civileken és nem veszik figyelembe a helyi közösségek akaratát – figyelmeztetett a szakember.

Magyar György jó példaként említette a bajai polgármester esetét. Nyirati Klára kilépett pártjából, a Momentumból, miután Donáth Anna európai parlamenti képviselő kritizálta őt, amiért együttműködik a Demokratikus Koalícióval. A polgármester indoklásul elmondta, egy négypárti összefogás eredményeképpen lett a város vezetője 2019-ben, s úgy véli, ehhez az összefogáshoz kell hűnek maradnia. Így tudja tovább is azon elvek alapján vezetni a várost, ahogyan eddig tette. Mint írta, „nem a Momentumot hagyta ott, hanem azt az irányvonalat, ami az utóbbi hetekben kibontakozott". Hasonlóképpen sikeres volt nemrég az összefogás Jászberényben is, ahol a jobbikos polgármester a civilek és a pártok együttműködésének eredményeképpen őrizhette meg székét az időközi választáson.

A Civil Választási Bizottság elnöke felidézte, hogy a jelenlegi választási rendszer kényszerpályára terelte az ellenzéki pártokat és a civileket. Előre kell ugyanis megállapodni a koalíciós lehetőségekről, hiszen az egyfordulós voksolás mást nem tesz lehetővé. Az előválasztás – ahol erre lehetőség és szükség van – azonban pótolhatja a korábban volt kétfordulós szisztéma első fordulóját. Az előző önkormányzati választás előtt is bebizonyosodott, hogy ez megmozgatta a társadalmat. A szavazók aktívabbak lettek és a fideszes médiafölény ellenére is kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Az emberek láthatóan örültek, hogy volt beleszólásuk a közéletbe – fogalmazott Magyar György.

És ez a lényeg – mondta összegzésül az ügyvéd. A társadalom tagjai teljes értékű emberek és meg kell engedni nekik, hogy hallassák szavukat a közéletben. Nem vagyok pártellenes – tette hozzá –, de látni kell, hogy a civilek átlátják a problémákat és nagyra értékelik, ha figyelnek rájuk. Így olyan hátországot teremtenek a pártoknak, amelyre lehet és kell is támaszkodni – mondta Magyar György.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom