Eurót a magyaroknak, mert megérdemlik!

Dr. Dávid Ferenc       2021. augusztus 2. 14:05 2021. aug. 2. 14:05

A forint 75. születésnapja alkalmából 2021. augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank elnöke ismét nekirontott Európa leggyakrabban használt és a világ második legelterjedtebb fizető eszközének, az eurónak, „Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?” című írásában. (Magyar Nemzet). Sok új információval nem szolgál a jegyzet, viszont ismét meggyőződhettünk arról, hogy Matolcsy a közös pénz esküdt ellensége. Nem igazán izgatja, hogy a 27 tagú EU-ban már most 19-en használják a közös fizetőeszközt, és az sem érdekli, hogy ez a szám belátható időn belül hárommal növekszik (Horvátország, Románia, Bulgária). Matolcsy minden eszközt és fórumot bevet annak érdekében, hogy Magyarországot távol tartsa a világ második legelfogadottabb valutájától. Retteg a bevezetés gondolatától is, minden megnyilvánulása ezt igazolja. A 2021. június 28-i - „Az euró csapda” - és a mostani dolgozata is ezt bizonyítja.

Korábbi jegyzeteimben sokszor argumentáltam az euró bevezetése mellett, részletesen leírtam gazdasági és politikai jellegű érveimet, nem titkolva azt sem, hogy a csatlakozást érzelmi oldalról is meg kell alapozni. Nem ismétlem meg korábbi gondolataimat és a csatlakozást támogató tételeimet, mint ahogy Matolcsy elutasító alapállását sem elemzem már. Nincs értelme, hiszen az MNB elnöke az európai integrációtól való távolodás híve, én meg abban hiszek, hogy Magyarországnak a közösség belső köréhez kell tartoznia, és ennek egyik eszköze a közös fizetőeszköz.

Ezért most csak két dologra hívom fel a figyelmet.

1. Sok kritika éri a kormányzásra készülő – demokratikus – ellenzéki pártokat, hogy nem fogalmaznak meg közérthető célokat, nincs elég olyan súlyponti témakör, amellyel hatékonyan lehetne kampányolni és a közbeszédet uralni az elkövetkező háromnegyed évben Most egy tálcán kínálkozik, amelyet Matolcsy szolgált fel! Javaslom, hogy az euró bevezetésének gondolata és bevezetésnek előnye, a feltételrendszer és a várható pozitív következmények csokra haladék nélkül kerüljön az ellenzék gazdasági programjának középpontjába. Mozgósítani kell a kormányváltást szorgalmazó pártokkal szimpatizáló neves közgazdászokat, közülük is elsősorban az elismert pénzügyi szakértőket. Vannak ilyenek, nem is kevesen!

2. Matolcsy bankelnöki mandátuma – sajnos – csak 2025. márciusában jár le. Biztosak lehetünk abban, hogy utolsó leheletéig küzdeni fog az euró bevezetése ellen. Nem az ország érdekeit fogja szem előtt tartani (most sem ezt teszi), hanem azt őt pozícióba segítő politikai és gazdasági elitet fogja továbbra is híven szolgálni. Ebből az következik, hogy már most ki kell dolgozni annak módszertanát, hogy miként lehet egy ellenálló – és az euró hazai rendszeresítését nyíltan ellenző – MNB vezetés mellett megindítani a csatlakozást. A jogi megoldások kigondolásán túl, meg kell szerezni a társadalmi támogatottságot is. 

Feladat és nehézség van elég. Elszántság is legyen!