Fésűs András: érdemes támogatni az elesetteket segítőket

Millei Ilona 2023. október 5. 19:30 2023. okt. 5. 19:30

Szolgálunk! Ez a Lions International, a világ legnagyobb jószolgálati szervezetének mottója. Ennek jegyében ajándékozott október 5-én három személy-, és ételszállításra alkalmas Dacia Joggert a Budapest Mozaik Lions Klub az éhezés enyhítéséért is dolgozó Wesley János Lelkészképző Főiskola alapítványának, a Wesley Zsuzsanna Alapítványnak. Az átadás után Fésűs András, volt kormányzóval beszélgettünk. Megerősítette, aki járja Budapest utcáit, látja a hajléktalanok helyzetét, látja ezeknek az embereknek az állapotát, egyetért azzal, hogy az őket segítőket érdemes támogatni.

A Budapest Mozaik Lions Club három darab új, vegyes használatú Dacia Joggert ajándékozott az éhezés enyhítésért is dolgozó Wesley János Lelkészképző Főiskola alapítványának, a Wesley Zsuzsanna Alapítványnak. Mi az, ami a Clubot arra indította, hogy ezt megtegye?

Járjuk a várost, ebben a városban élünk, és itt a VIII. kerületben főleg látszik az, hogy mennyi hajléktalan mozog naponta az utcákon, tereken. A Wesley János Lelkészképző Főiskola mellett egy olyan konyha épül ki, amelynek az élelmiszer-kiszállítását iszonyatosan régi autókkal próbálták eddig megoldani. A konyha felszereléséhez is adtunk támogatást. Magát a hajléktalanellátó rendszert is régebb óta támogatjuk, részben a Lions Szövetség és részben a Budapest Mozaik Lions Club, akár étel, akár ruha, akár anyagi formában is. Így kézenfekvő volt, hogy elkezdjünk gondolkozni azon, a kiszállításban hogyan tudunk segíteni.

Miért választották az adományozásnak ezt a formáját?

Azért, mert erre tudtunk olyan pályázatokat megírni, amelyekre volt támogatói szándék. Illetőleg mi magunk is oda tudtunk állni mellé, és tudtunk rá anyagi forrást gyűjteni. 

Nem tartanak attól, hogy kormányoldalról nem nézik majd jó szemmel, hogy adományoztak egy Iványi Gáborhoz köthető alapítványnak, és emiatt retorzió éri önöket?

Mi nem azon gondolkodunk, hogy ki milyen szemmel néz arra a támogatásra, amit mi adunk. Azt kell megnézni, hogy az adott támogatás jó, társadalmilag hasznos célra megy-e. Aki járja Budapest utcáit, látja a hajléktalanok helyzetét, a padokon azokat, akik esténként nem mennek be a hajléktalan szállóra. Aki ezeknek az embereknek az állapotát látja, úgy gondolom, egyetért azzal, hogy az őket segítőket érdemes támogatni.

Az önöké egy civil szervezet?

Igen, bejegyzett közhasznú egyesület vagyunk, annak minden feltételével, vagyis adózunk, könyvelünk, mérleget nyújtunk be, jogilag rendezett a státuszunk. 

Kérhetem, hogy egy kicsit mutassa be a Budapest Mozaik Lions Clubot, mikor alakult, mivel foglalkozik, mit lehet róla tudni? 

A Lions nemzetközi szervezete, a Lions Clubs International 1917-ben alakult, és egyetlen NGO-ként az ENSZ alapító okmányának aláírója. A klubhálózat az 1940-es években áttért Kanadába, majd az egész világon szétterjedt. Jelen pillanatban 204 országban van jelen, így Magyarországon is. A nők 1987 óta tagjai, ők korábban Lioness Clubokban voltak. Magyarországon 1989-től kezdődik Lions klubok története. A Budapest Mozaik Lions Club 1997-ben alakult, és azóta is igyekszik segíteni. Főleg a látássérültek, a hallássérültek, illetve az elesettek védelmével, támogatásával foglalkozunk. Jelenleg 32 tagunk van, velük dolgozunk együtt. Amikor valahol problémát látunk, és a klubunk úgy dönt, hogy azt támogatni akarjuk, akkor megpróbáljuk megkeresni rá az anyagi erőforrásokat, vagy épp saját munkánkkal igyekszünk támogatni. A Lions Clubsnak van egy ifjúsági tagozata is, a Leo. Mind a kettő egyébként betűszó, a Leo „Leadership. Experience. Opportunity”, a Lions pedig „Liberty, Intelligence, Our Nations' Safety”. 

Mi volt az eddigi legkisebb adományuk?

Általában minden hónap második keddjén találkozunk egymással egy nem kötelező klubvacsora keretében. Oda besétált egy kislány, aki elmondta, hogy ő tudott arról, van itt egy klub, ahol támogatják a szegényeket és az elesetteket, és nincs neki téli cipője. Nálunk mindig fontos elem volt, hogy tudjuk, kinek adunk, és ha valamit adományozunk, lássuk, hogy annak mi a további élete, további története. Valahol fontos számunkra a visszajelzés, hogy az adományt valóban arra a célra használják, illetve hosszú távon arra használódik, amire adtuk. A kislány a következő klubülésen megkapta az ő kis bakancsát – hisz ő egy bakancsot szeretett volna –, és a rá következő klubülésen pedig megmutatta, hogy valóban használja. Azt hiszem, hogy ezzel az ívvel minden olyan jószolgálati tevékenységet be tudunk mutatni, amiben valaha is részt vettünk. Vagyis megkeressük, megtaláljuk, elfogadjuk azokat a kihívásokat, amelyek a társadalom részéről ránk hárulnak. Ha azt hasznosnak, elfogadhatónak és általunk finanszírozhatónak tartjuk, akkor megpróbáljuk megoldani, és utána is megyünk annak – vagy adott esetben értesülünk róla –, hogy ez hasznos volt-e.

Mi volt a legnagyobb adományuk? 

A magyarországi Lions Clubok részéről – én volt kormányzója vagyok ennek a szervezetnek, ami egy éves tisztség, és minden évben rotálódik –, a testvérklubunknak, a Pécs-Normandia Lions Clubnak a hosszú távú, több évtizedes programja a legnagyobb, a Mentőöv szülőszállás. Ez a pécsi körzetbe tartozó rákbeteg gyermekek szüleinek ad olyan szállást, hogy együtt tudjanak lenni a hosszú távon a kórházban fekvő gyerekeikkel. Hiszen a bejárás nem ritkán olyan távolságokat jelent, ami naponta megoldhatatlan lenne. A Budapest Mozaik Lions Clubnak a legnagyobb projektje, talán ez a most átadott három új, összesen 28 millió forint értékű, vegyes használatú Dacia Jogger. 

„Remélni jót, alkotni szépet”

A Budapest Mozaik Lions Klub hosszú évek óta kapcsolatban van a Wesley János Lelkészképző főiskolával és a társintézményei által működtetett intézményekkel. Több alkalommal, többféle támogatással igyekeztek eddig is segíteni a hajléktalanok ellátásában. Egyebek mellett orvosi eszközöket, gyógyszert, konyhai berendezéseket is adományoztak már.

A Budapest Mozaik Lions Klub által most adományozott, csaknem 28 millió forint értékű három személy-, és ételszállításra alkalmas Dacia Joggert részben a klubtagok adományaiból, illetve más hazai Lions tagok segítségével, valamint az anyaszervezettől, a Lions Club International Fondation-tól elnyert pályázati pénzből vásárolták. A három gépkocsi mostantól segít majd abban, hogy az 500 adagos konyhából eljusson az étel a szervezet óvodáiba, az iskolákba, idősgondozó házakba és mindenhová, ahol azt a nélkülözők várják. Részben azért döntött a klub a megfelelő raktérrel rendelkező, benzin és gázüzemű Dacia Joggert mellett, mert ezt olcsó fenntartani és várni sem kellett a szállításra.

„Remélni jót, és alkotni szépet,/ Boldognak látni minden népet/ Megetetni az összes éhezőt” – idézte a mostantól klub logóját viselő járművek átadásakor Remenyik Sándort a Budapest Mozaik Lions elnöke Fésűs Mary. A három Dacia Joggert kulcsait Ónodi István gazdasági igazgató és Iklódy László lelkész vette át. Elmondták, Iványi Gábor vezető lelkész sajnos gyengélkedik, ezért nem tudott megjelenni az átadón.   



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom