Fontos adatokat hoznak nyilvánosságra a héten

HírKlikk 2020. szeptember 21. 04:00 2020. szept. 21. 04:00

A hét legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamat-meghatározó ülése és a szeptemberi Inflációs jelentés publikálása lesz, más statisztikai adat nem jelenik meg.

Kedden tartja szeptemberi ülését a monetáris tanács, és nyilvánosságra hozzák a szeptemberi Inflációs jelentés fő számait. Az előző, augusztusi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A júliusi ülésen 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkent az alapkamat, júniusban pedig 0,75 százalékra. Ezt megelőzően 2016 május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A CIB Bank elemzői az irányadó kamatban nem számítanak változásra. Az inflációs jelentésben viszont a GDP előrejelzést kénytelen jelentősebb mértékben rontani a jegybank – vélekedtek az elemzők. Az inflációs prognózist kisebb mértékben emelheti a testület. A piac kiemelten figyelheti, hogy az MNB kommunikációja hogyan reagál a vártnál magasabb inflációs adatokra.

Augusztusban az előző két, egyenként 15 bázispontos kamatcsökkentés után a monetáris tanács megállt a kamatcsökkentésekkel. Az akkori indoklás hangsúlyozta, hogy rövid oldalon nincs tér lazításra, amennyiben szükséges, az MNB a hosszú oldalra ható nem konvencionális eszközivel támogatja a gazdaságot.

A múlt havi közleményben az MNB elismerte, hogy a gazdasági visszaesés a második negyedévben nagyobb volt a vártnál, és megjelent a dokumentumban az első utalás is arra vonatkozóan, hogy szeptemberben a tanács a GDP-előrejelzéseit korrigálni kényszerül. Az inflációval kapcsolatban jelezték, hogy rövid távon magas szinten maradhat a pénzromlási ütem (de a monetáris politikai számára releváns időhorizonton cél körül stabilizálódik), hozzátéve, hogy kiemelten figyelik a következő időszak fejleményeit.

Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem hozták könnyebb helyzetbe a jegybankot. Bár a harmadik negyedév robusztus visszapattanást hozhat a gazdaságban, a kilábalás üteme ezt követően lassulhat, ráadásul az újra emelkedő járványgörbék a lefele mutató kockázatokat erősítik. Az idei recesszió és a kilátásokat övező negatív kockázatok azonban magas inflációval párosulnak, miközben a forint helyzete is meglehetősen törékeny – közölték a CIB elemzői.

Forrás: MTI