Függetlenek. Mindenkitől és mindentől?

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 20. 18:45 2020. okt. 20. 18:45

Egyik ellenzéki párt sem vesz részt hivatalosan a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs által meghirdetett blokádban, amelyet a politikusok az állami tévé székházához hirdettek a nemzeti ünnepre, október 23-ra – tudta meg az ATV Híradó. A független képviselők a lejáratás és a gyűlöletkeltés ellen akarnak fellépni.

Az ATV Híradó az összes pártot megkereste: részt vesznek-e az akcióban. A megkérdezettek – a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és a Párbeszéd – úgy nyilatkoztak – legtöbbször a járványhelyzetre hivatkozva –, hogy nem vesznek részt a blokádban, illetve, hogy aznap inkább az SZFE-sek ügyét helyezik előtérbe. A Liberálisok képviselője kedd reggel az ATV Startban jelezte, hogy ők sem vesznek részt az eseményen.

2020. október 13-i („Egy (két) fecske…” című) és 2020. október 17-i („Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!” című ) írásaimban már hangot adtam aggodalmamnak, mi szerint nem tartanám szerencsésnek, ha a Hadházy-Szél-Szabó trió – október 23. kapcsán – kiválna az „ellenzéki zenekarból” és külön szervezkedne. Sajnos bekövetkezett az, amitől tartottam: az ellenzéki („köztársaságpárti”) vezetők/szóvivők külön-külön nyilatkozatban – de teljes egységben – arról adtak tájékoztatást, hogy intézményesített/hivatalos formában nem vesznek részt a „köztévé” Kunigunda utcai épülete elé szervezett autós megmozduláson. Érveik racionálisak:

  • akik demonstrálni akarnak, azok a hősiesen küzdő művészpalánták rendezvényén (hosszú menetelésén) vesznek részt;
  • akik a járványügyi szempontokat is mérlegelik, azok pedig a robbanásszerűen terjedő pandémia veszélyeit mérlegelve, nem hívják tömegmegmozdulásra híveiket, tagjaikat.

Mielőtt bárki is félreértene: nem vagyok ellendrukker és nem szorítok azért, hogy a Kunigunda utcai tüntetés kudarcba fulladjon. De – értékelve a mai közleményeket is – mindenképpen felrovom a tv-blokád szervezői hibájának, hogy előzetesen nem egyeztettek az ellenzéki pártok illetékeseivel. A kialakult helyzetből és diszharmóniából az egyébként is elbizonytalanodott polgár azt szűrheti le: „ezek” vagy nem ismerik egymás mobilszámát, vagy nem tudják kezelni még az internetet sem? Vagy egyszerűen csak alkalmatlanok az együttműködésre? Ez a lehető legrosszabb üzenet, amit el tudok képzelni az ’56-os forradalom évfordulóján!

Ha tetszik, ha nem: vannak fontossági sorrendek. Az SZFE diákjai és oktatói már 50 napja harcolnak. Keményen és következetesen. Nem csak saját magukért, hanem értünk is. Segítséget, támogatást és teljes szolidaritást érdemelnek ezek a lányok és fiúk!  Autós felvonulást máskor is lehet tartani, például a Magyar Sajtó Napján! 

Nem értem Hadházy Ákost, Szél Bernadettet és Szabó Szabolcsot. Azt tudom, hogy függetlenek! De ennyire? Mindenkitől és mindentől? A kialakult helyzettől is?