Hiller István: nem biztos, hogy bukáshoz vezet a kegyelmi botrány, de megmutatja a rendszer álságosságát

HírKlikk 2024. február 18. 07:50 2024. feb. 18. 07:50

Ami most történt az országban, az a szívcsakrát találta el, itt egy olyan morális kérdésről van szó, amelyet ez a kormányzat magától, nem rákényszerítve emelt a gondolkodása középpontjába – fogalmazta meg véleményét a kegyelmi botránnyal kapcsolatban Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke a KlikkTV Tíz című műsorában. Vannak hangos botrányok, de 2010 óta ilyen kormányválság nem érte Magyarországot – jelentette ki.

Hiller István, aki rámutatott, a hangos botrányok azok, amelyekre sokan felkapják a fejüket, de egy-két napig tartanak. Az viszont megjósolhatatlan, meddig tart, amikor egy morális kérdés okozza a problémát. „Amikor a hangos botrány összeköt legkülönbözőbb gondolkodású, hitű embereket, mert a legbelső emberi érzést sértő dologról van szó, akkor itt nincs bal- meg jobboldal, az köt össze, hogy minden józan gondolkodású ember elítéli.” Emlékeztetett, hogy már korábban is voltak hasonló esetek, mint a Kaleta-ügy, amelyben az akkor perui nagykövet számítógépén 19 000 pedofil fényképet találtak és ezért 500 ezer forintra büntették. „Akkor nagy volt a fogadkozás, hogy ezt rendszerjelleggel kell tisztába tenni, hogy soha többé ne forduljon elő.”

Van csöndes botrány, amikor nem egy konkrét eset kapcsán kapjuk fel a fejünket, de a folyamat egésze legalább olyan káros a társadalomra nézve, mint ami a közoktatásban zajlik, az egészségügyben, a szociális ellátásban van, az egy csendes botrány – írta le a politikus. A következményekről pedig azért kell a szocialista pártnak és a többi ellenzéki pártnak közösen, együtt gondolkodni, mert a következő nemzedék másfél évtized múlva felteszi azt a kérdést, hogy miért nem szóltatok, miért nem tettetek ellene? – fogalmazott Hiller István

A mostani botrány kötődik a politikához, a kormányzati élet szereplőihez a kegyelemnyújtás révén

Nem a lemondott államfő és nem a volt igazságügyi miniszter az áldozat, hívta fel a figyelmet Hiller István. „Róluk sok szó esik, de az áldozatok a fiúk, és aki ezt politikusként nem ismeri fel és nem ezt állítja a gondolkodása középpontjába, az nem szabad, hogy tovább politizáljon.”

A bűn elkövetésére a társadalom egészségesen reagál, nem azt nézi, hogy milyen különbségek vannak a legkülönbözőbb emberek között, hanem egységesen lép fel, gondolkodik és mondja, hogy ezt nem tűrjük – tette hozzá a szocialista politikus. „Ez nem szűk pártpolitikai ügy, az emberek tömegében okozott felháborodást, keresik a felelőst, és azt akarják, hogy az állam működjék úgy, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen eset, és ez az igény jogos.”

A politikus Magyar Péter megjelenésére és nyilvánosság előtti megszólalásaira utalva azt mondta, amikor a hatalom elveszíti a kontrollt, vannak olyanok, akik rendszeren belül kimondjak, ez így nem megy. Nagyon figyelemre méltónak tartja, hogy elkezdődött egyfajta versengés azzal, hogy Pesty László azt mondja, ő az első fecske, Magyar a második.

Nagyon ritkán láttam olyan politikai helyzetet, amikor racionális döntés kelt érzelmi, emocionális hatást, megfordítva sokkal inkább, amikor egy emocionális sokk nem egy szűk környezetet, egy falut, néhány családot, hanem a magyar társadalom egészét érintő sokk – mondta Hiller István. „Maga az eset, az eset kezelése és az, hogy valaki mentességet élvez, így együtt nagyon erős. Minden részlete önmagában is nagyon erős hatás, így együtt pedig valóban átüt minden ingerküszöböt.”

A Fidesz-korszak túl van a csúcspontján

Azt nem tudom megmondani, hogy ez az eset önmagában bukást okoz-e, de azzal, hogy megmutatja a rendszer álságosságát, más tekintetben az ingatagságát, megbuktatható – fogalmazott a képviselő.

„Az a rendszer, amit felépítettek, egy olyan piramis, amelyben a döntő személy nem egyszerűen Magyarország miniszterelnöke, hanem az a személy, aki elhatározásában, irányításában az egészre hatással van. Ha ilyen rendszer van, akkor az alatta lévők döntési kompetenciája nagyon sajátos, mindegyik felfelé néz, mert ő önmaga nem akar dönteni, nem mer felelősséget vállalni, miközben egy normális rendszerben egy főosztályvezető, egy államtitkár, egy miniszter döntési helyzetben van és kompetens.”

A társadalom nem csak a kormánynak, hanem az ellenzéknek is felteszi azt a kérdést, hogy rá merje-e bízni az országot

Hiller István nyomatékosította, hogy most egyedüliként egyetlenegy ellenzéki frakciónak sincs ereje köztársasági elnökjelöltet állítani, rá van szorulva a másik pártra, de ez a konkrét eset el kell, hogy vezessen az együtt gondolkodáshoz és az társadalmi elvárás is, hogy az alapkérdésekben megteremtsék azt a gondolati egységet, amely miatt az emberek alkalmasnak tartanák őket arra, hogy rájuk bízzák az országot. „Azzal már semmit nem lehet elérni, hogy Orbán takarodj, a rendszert kell leváltani, és azt a képet nyújtani, hogy bár az egyik ehhez ért, a másik ahhoz, de egyek vagyunk abban, hogy egy normális, demokratikus berendezkedésű, jobb kedvű országot akarunk.”

A demokratikus ellenzéknek sok dolga és kevés ideje van, ez most nem a hosszú ideológiai viták esete

Most csak együttes gondolkodással és együttes cselekvéssel lehet előrelépni, azzal, hogy nem állítunk közös köztársasági elnök-jelöltet, mert mi azt akarjuk, hogy a nép válassza meg az elnököt – mondta Hiller István, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai választ nem mindenki érti. „Akkor, ha azt mondjuk, hogy a politika soha többé ne próbáljon bejutni a hálószobába, hogy a munkája révén mindenki normálisan meg tudjon élni, hogy a buszmegállóban várakozó emberek vidámabban beszélgessenek egymással, akkor talán érződik, hogy van egy másfajta alap, és ebben a demokratikus ellenzéknek közösen kell gondolkodni és közösen tenni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.