Idén majd' 9 milliót kap Takaró Mihály az EMMI-től

Zutyu 2020. április 8. 09:31 2020. ápr. 8. 09:31

A január elsején kötött szerződés létezéséről harsány közleményben állította az EMMI, hogy nem létezik, most közzétették a kormány oldalán.

„Háttéranyagok szakértése, összefoglalók ellenőrzése, lektorálása, segédanyagok készítése” – ilyen tárggyal kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerződést január elsejével Takaró Mihállyal, a Nemzeti alaptanterv egyik készítőjével. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Takaró havonta 1 millió 123 ezer 596 forintot kap, szerződése pedig augusztus végéig szól, vagyis addig csaknem 9 millió forintot kaszálhat. Ez azért érdekes, mert február 7-én maga az EMMI tett közzé ezzel ellentétes közleményt. A kormány honlapján most is megtalálható a nyilatkozat. 

„Az ellenzéki sajtóban megjelentekkel ellentétben, Takaró Mihály irodalomtörténésznek semmilyen szerződése nincs az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Takaró Mihályt – más szakértőkkel egyetemben – az Oktatási Hivatal bízta meg az irodalom kerettanterv kidolgozásával, amelynek jóváhagyása ezekben a napokban zajlik. Takaró Mihály kerettanterv készítői minőségében vesz részt a megbeszéléseken, a tankönyvek írásában azonban nincsen szerepe – állította februárban az EMMI. 

Takaró munkájával minden bizonnyal nagyon elégedettek, hiszen tavaly még csak havonta 480 ezer forintot kapott azért, hogy az ő ízlése szerint alakuljon a Nemzeti alaptanterv. Ennek eredményeképpen az új Nat-ba bekerült Nyírő József, illetve Wass Albert, de kimaradt belőle például Kertész Imre.