Időközi választást rendeznek vasárnap a Vas vármegyei Kissomlyón

HírKlikk 2024. augusztus 21. 13:30 2024. aug. 21. 13:30

Az általános önkormányzati választás után az első időközi voksolást rendezik vasárnap a Vas vármegyei Kissomlyón. Az időközi választásra azért van szükség, mert a június 9-ei voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két független polgármesterjelölt között.

A júniusi választáson Csiszár Máté és Gulyás Zsanett 67-67 szavazatot kapott. A vasárnapi voksoláson is ők indulnak a polgármesteri tisztségért, a választói névjegyzékben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 222-en szerepelnek.

A jogszabály szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől vagy – ha a választás eredménytelen vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani – a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. A június 9-ei voksolás után október 6-a az utolsó lehetséges időpont, amikor a júniusi voksoláson kialakult szavazategyenlőség, vagy jelöltek hiányában elmaradó választás után az időközi választást meg lehet tartani.

A települési önkormányzati képviselők és a polgármester, valamint a települési nemzetségi önkormányzati képviselők időközi választását a helyi választási bizottság tűzi ki.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 20 településen rendeznek időközi választást azért, mert a polgármesterjelöltek, vagy az első helyen végzett egyéni választókerületi jelöltek között szavazategyenlőség alakult ki a június 9-ei választáson.

A Vas vármegyei Bozsokon azért lesz időközi választás, mert júniusban polgármester- és képviselőjelöltek hiányában elmaradt a választás, a Zala vármegyei Pakodon pedig kevesebb jelölt indult az egyéni listás választáson, mint amennyi képviselőt választhattak volna.

Emellett már több időközi választást is kitűztek a helyi választási bizottságok lemondás, illetve haláleset miatt.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom