Ismét kapott egy pofont a hosszú távú öngondoskodás

HírKlikk 2024. október 6. 09:40 2024. okt. 6. 09:40

Újabb kudarc a hosszú távú öngondoskodás terén (al)címmel számol be az Azénpénzem.hu arról, hogy saját döntése alapján megszűnik az egyetlen Magyarországon működő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató. Az MNB szerint ugyan fontos lenne a pénzügyi tudatosság erősítése, a kormány viszont éppen most megy neki a hosszú távú öngondoskodásnak. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss határozatában előzetesen jóváhagyta az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató kérvényére annak jogutód nélküli megszűnését, és visszavonta a tevékenységi engedélyét is – szúrta ki az Azénpénzem.hu. A  szakportál rámutat: ezzel el is tűnik Magyarországon ez a nyugdíjkiegészítési forma. 

(Ez egy olyan testre szabható nyugdíjprogram, amely lehetővé teszi a cégek számára munkavállalóik hosszútávra szóló pénzügyi motivációjának megteremtését, egyedi, rugalmas feltételekkel kialakított nyugdíjkonstrukciók kialakítását – a szerk.) 

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézmény Nyugat-Európában jelentős múlttal rendelkező, elterjedt (úgynevezett második pilléres) nyugdíj-kiegészítési forma – emlékeztet az Azénpénzem.hu. 2007-től Magyarországon is lehetőség van foglalkoztatói nyugdíjintézmény alapítására, de végül csak egy ilyen szolgáltató alakult, azonban ez az intézményi forma végül nem tudott jelentős teret nyerni itthon. 

Az MNB szerint a hazai kiegészítő nyugdíjrendszer fejlődéséhez a pénzügyi tudatosság erősítése, minél szélesebb társadalmi kör megszólítása, a fiatalabb korosztályok figyelmének hatékony felhívása szükséges. Erre az MNB már több tanulmányában felhívta a figyelmet. A szakportál viszont úgy látja: a legfontosabb az lenne, hogy a kormány ne rángassa összevissza a jogszabályokat, ha kiszámítható lenne a hosszú távú öngondoskodás, és nem maga a kormány tenne ennek folyamatosan keresztbe. 

További részleteket, illetve az Azénpénzem.hu részletesebb véleményét itt olvashatja.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom